14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialMotivul pentru care oamenilor le place să bea bere

Motivul pentru care oamenilor le place să bea bere

Cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite au realizat un studiu pentru a afla ce îi determină pe oameni să consume bere, potrivit Mediafax.

Berea contribuie la eliberarea în creier a unei substanţe chimice – dopamină, supranumită substanţa fericirii – care îi determină pe oameni să îşi dorească să consume şi mai mult din această băutură.

Gustul de bere – chiar varietăţile fără alcool – poate să stimuleze producţia de dopamină din creier, afirmă savanţii americani, informează dailymail.co.uk.

Citeşte şi Vezi câte minute munceşte un român pentru o bere. Dar un străin!

Persoanele în ale căror familii au existat cazuri de alcoolism prezintă concentraţii mai mari de dopamină – un neurotransmiţător asociat cu centrii cerebrali ai recompensei şi ai plăcerii.

Medicul Karen Kareken, de la Indiana Alcohol Research Center, implicată în acest studiu, a spus: “Credem că acesta este primul experiment pe oameni care a arătat că un singur pahar cu bere, fără niciun efect de intoxicaţie cauzat de alcool, poate să stimuleze activitatea dopaminei în centrii cerebrali ai recompensei”.

Studiul a fost realizat prin scanarea creierelor a 49 bărbaţi, după ce aceştia au băut bere şi după ce băuseră Gatorade, o băutură pentru sportivi.

Rezultatele au evidenţiat o activitate cerebrală mult mai intensă creată de dopamină după consumul de bere decât după consumul de Gatorade.

Citeşte şi Vânzările de bere au CRESCUT anul trecut. Vezi cu cât

Participanţii la studiu au spus că tânjeau după bere după ce au băut mostra de bere folosită în experiment. Ei nu au resimţit aceeaşi nevoie după ce au consumat mostra de băutură pentru sportivi, deşi aceasta avea un gust mai bun.

Fiecare participant a primit doar 15 mililitri din berea sa preferată, pentru ca efectele alcoolului să nu se facă simţite.

Studiul, coordonat de medicul Brandon Oberlin, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Indiana, a fost publicat în revista Neuropsychopharmacology.

Citeşte şi Ţigările şi berea se SCUMPESC de la 1 aprilie

Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Secuii nu renunță la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat organizarea Zilei Libertății Secuilor, pe 10 martie, la Târgu Mureș. Aceasta va include un...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă