30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMotivarea magistraţilor în cazul Apostu: primarul Clujului se pregătea să pună în...

Motivarea magistraţilor în cazul Apostu: primarul Clujului se pregătea să pună în practică noi infracţiuni

Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj spun că Apostu a încasat – prin firma soţiei sale – sume de bani drept „bonus” pentru semnarea unor contracte avantajoase pentru anumite firme, dar dezavantajoase pentru bugetul local al primăriei.

În motivarea magistraţilor se arată că asigurare al parcului auto al unei regii aflate în subordinea Primăriei, RATUC Cluj Napoca, a fost făcută printr-un contract anual încheiat cu SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca. În cadrul acestui contract s-au încheiat o serie de poliţe RCA şi CASCO supraevaluate.

De exemplu o poliţă pentru o Dacie 1310 a fost taxată aproape dublu faţă de valoarea reală pe piaţă a acesteia.

„Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011, se ridică, în medie, pe piaţa asigurărilor, la suma de 550 lei. În cazul unui autoturism identic, asigurat de Primăria municipiului Cluj Napoca, pentru anul 2011, prin societatea G. F., prima de asigurare se ridică la suma de 1.008 lei (deşi plata este efectuată integral şi în avans)”, se arată în motivarea magistraţilor.

Semnarea acestor contracte de către Primărie presupunea virarea unor sume de bani către primarul Clujului, mai precis către firma soţiei acestuia. Sumele acestea erau livrate după încheierea unui contract de consultanţă cu Cabinetul avocaţial al soţiei lui Apostu, Monica Apostu.

Aspaziei Droniuc, reprezentanta SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca, a plătit lunar sume de bani – după încheierea primului contract deasigurare cu Primăria – ajungându-se ca în perioada aprilie 2009 – noiembrie 2011 să efectueze plăţi în valoare totală de 208.936 lei, echivalent a circa 50.000 euro.

Când s-a pus problema reînnoirii contractului de asigurare pentru anul 2012, Apostu a liniştit-o pe Aspazia Droniuc spunându-i că lucrurile vor fi ok dacă „totul va merge ca până acum“, adică dacă sumele de bani vor cvontinua să fie livrate pentru contractul de consultanţă al soţiei.

Salubrizarea e scumpă la Cluj

În cursul anului 2010, Primăria municipiului Cluj Napoca a organizat licitaţie pentru încheierea contractului de salubrizare a oraşului. După această dată, alte sume de bani au început să intre în contul firmei Monicăi Apostu, un total de aproximativ 45.000 euro.

„Exact ca şi în situaţia mai sus expusă, în perioada anterioară şi ulterioară semnării contractului, în contul Cabinetului de avocatură al învinuitei A. M.U. au început să intre, sistematic, sume de bani provenind de la reprezentanţii acestei societăţi. Astfel, în perioada aprilie 2010-octombrie 2011, în contul cabinetului de avocatură a intrat suma totală de 188.760 lei, echivalent a cca. 45.000 euro, plătită de SC T. T.C.SRL Cluj Napoca (persoană juridică ce are calitatea de administrator al SC Compania de Salubrizare B. V. SA, condusă de inculpatul S.M. C“, se arată în motivarea magistraţilor.

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă