14.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMotivare Curtea de Apel Bucureศ™ti: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal รฎn...

Motivare Curtea de Apel Bucureศ™ti: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal รฎn ศ™antajarea administratorului RCS&RDS

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a avut rolul principal în planificarea ศ™i aplicarea ศ™antajului în cazul adminstratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, iar Dan Voiculescu i-a dat sfaturi privind comiterea faptei, aratฤƒ motivarea judecฤƒtorilor de la Curtea de Apel Bucureศ™ti.

Curtea de Apel BucureลŸti a explicat motivele pentru care a dispus, în data de 12 mai 2016, condamnarea lui Dan Voiculescu – doi ani închisoare cu executare, Sorin Alexandrescu – trei ani ลŸi ศ™ase luni cu executare, Camelia Voiculescu – la doi ani cu suspendare, ลžerban Pop (fost preลŸedinte ANAF) – doi ani cu executare. Sentinลฃa nu este definitivฤƒ. 

Potrivit motivฤƒrii magistraศ›ilor, Sorin Alexandrescu a avut rolul principal în ลŸantajarea lui Ioan Bendei. Mai mult, acศ›iunile sale au adus „prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui sฤƒ se bucure în cadrul societฤƒศ›ii”, aratฤƒ Curtea de Apel Bucureศ™ti.

„Probele administrate în cauzฤƒ duc la concluzia cฤƒ inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracลฃiunii de ลŸantaj, fiind persoana care a obลฃinut documentele folosite în sฤƒvârลŸirea faptei, a conceput planul infracลฃional ลŸi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vฤƒtฤƒmate. Inculpatul nu a ลŸovฤƒit sฤƒ foloseascฤƒ resursele media ale societฤƒลฃii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiลฃiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituลฃii media de pe piaลฃa româneascฤƒ, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui sฤƒ se bucure în cadrul societฤƒลฃii", informeazฤƒ sursa citatฤƒ.

În motivare se mai precizeazฤƒ cฤƒ Alexandrescu a fost convins cฤƒ Ioan Bendei a comis o faptฤƒ de corupลฃie care a adus prejudicii Grupului Intact ลŸi cฤƒ aceastฤƒ împrejurare poate fi folositฤƒ pentru a obลฃine avantaje comerciale.

„Cei trei inculpaลฃi au urmฤƒrit prin sฤƒvârลŸirea faptei obลฃinerea unor importante avantaje materiale pentru SC Antena TV Group SA, în cuantum de 4.320.000 euro/an (0,4 euro/abonat/lunฤƒ, în raport de ultimul preลฃ solicitat de inculpat ลŸi de cei 900.000 de abonaลฃi ai RCS&RDS SA) vreme de cinci ani”.

Despre Camelia Voiculescu judecฤƒtorii au precizat cฤƒ ศ™tia despre întâlnirile lui Sorin Alexandrescu cu Ioan Bendei. Totodatฤƒ, în motivare se precizeazฤƒ cฤƒ ea avea cunoลŸtinลฃฤƒ despre infracลฃiunea de ลŸantaj îndreptatฤƒ împotriva administratorului RCS&RDS. 

„Rezultฤƒ din probe cฤƒ inculpata a participat la luarea deciziei de a expedia scrisori cฤƒtre pฤƒrลฃile implicate în încheierea contractului dintre RCS&RDS ลŸi SC Bodu SRL, cฤƒ aceasta a fost informatฤƒ în mod constant de inculpatul Alexandrescu George Sorin despre mersul 'negocierilor' cu persoana vฤƒtฤƒmatฤƒ, inclusiv despre starea de teamฤƒ a acesteia, ลŸi, de asemenea, cฤƒ i-a transmis inculpatului Alexandrescu George Sorin sfaturile de a fi foarte prudent date de tatฤƒl sฤƒu, inculpatul Voiculescu Dan. Împrejurarea cฤƒ inculpata cunoลŸtea obiectivul real urmฤƒrit de inculpatul Alexandrescu George Sorin prin întâlnirile cu Bendei Ioan rezultฤƒ din convorbirile telefonice cu acest inculpat, în cadrul cฤƒrora Voiculescu Camelia s-a interesat de rezultate obลฃinute (dacฤƒ una dintre întâlniri a fost 'bunฤƒ', dacฤƒ persoana vฤƒtฤƒmatฤƒ urmeazฤƒ sฤƒ dea cifre). De asemenea, discuลฃiile purtate de inculpatฤƒ cu tatฤƒl sฤƒu, Voiculescu Dan, în dimineaลฃa zilei de 30.05.2013, imediat dupฤƒ aducerea inculpatului Alexandrescu George Sorin la sediul DNA, constituie alte probe care demonstreazฤƒ cฤƒ inculpata avea cunoลŸtinลฃฤƒ despre infracลฃiunea de ลŸantaj îndreptatฤƒ împotriva lui Bendei Ioan", declarฤƒ magistraลฃii. 

Totodatฤƒ, din probele de la dosar rezultฤƒ cฤƒ Dan Voiculescu ลŸtia despre întâlnirile pe care Sorin Alexandrescu le-a avut cu Ioan Bendei ลŸi chiar i-a dat sfaturi directorului Antena Group sฤƒ fie foarte prudent, dovadฤƒ fiind mai multe convorbiri telefonice. 

„Sprijinul acordat de inculpatul Voiculescu Dan inculpatului Alexandrescu George Sorin a constat în acordul ca acesta sฤƒ comitฤƒ fapta de ลŸantaj care face obiectul cauzei, în sfaturi privind comiterea faptei (în acest sens, discuลฃia din 13.05.2013, sfaturile de a fi prudent transmise prin intermediul fiicei sale). Referitor la acordul inculpatului privind comiterea faptei, instanลฃa reลฃine cฤƒ, dupฤƒ cum rezultฤƒ din convorbirile interceptate, dar ลŸi din propria declaraลฃie, numitul Voiculescu Dan, deลŸi nu deลฃinea vreo funcลฃie administrativฤƒ în cadrul societฤƒลฃilor care compun Grupul Intact, avea posibilitatea de a influenลฃa deciziile conducerii societฤƒลฃii, iar acceptul acestuia pentru ca Alexandrescu Sorin sฤƒ acลฃioneze în felul arฤƒtat a avut o deosebitฤƒ importanลฃฤƒ în întฤƒrirea rezoluลฃiei infracลฃionale a acestuia", aratฤƒ motivarea magistraศ›ilor.

Pe de altฤƒ parte, instanลฃa a apreciat cฤƒ Dan Voiculescu ลŸi Camelia Voiculescu au avut o contribuลฃie mult mai redusฤƒ decât Sorin Alexandrescu în comiterea infracลฃiunii de ลŸantaj. 

De asemenea, în cazul celor trei, instanลฃa a reลฃinut circumstanลฃe atenuante pentru cฤƒ nu aveau antecedente penale la data sฤƒvârลŸirii faptelor „ลŸi cu toลฃii avuseserฤƒ anterior performanลฃe deosebite în domeniul pieลฃei media, posturile TV deลฃinute de SC Antena TV Group SA ลŸi SC Antena 3 SA numฤƒrându-se printre cele mai importante entitฤƒลฃi de acest tip de pe piaลฃa româneascฤƒ". 

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, ลŸi Dan Voiculescu au fost trimiลŸi în judecatฤƒ pe 1 octombrie 2013, fiind acuzaลฃi de ลŸantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei. În acelaลŸi dosar au mai fost deferiลฃi justiลฃiei fostul preลŸedinte al ANAF ลžerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat ลŸi administrator al societฤƒลฃilor Antena TV Group, Antena 3 ลŸi Intact Production, care este ลŸi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum ลŸi firmele Antena TV Group, Antena 3 ลŸi Intact Publishing. Ei sunt acuzaลฃi în legฤƒturฤƒ cu folosirea acelor instituลฃii media (televiziuni, publicaลฃii online ลŸi scrise) pentru ลŸantaj cu scopul obลฃinerii de foloase materiale ilicite însemnate. 

Potrivit DNA, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat ลŸi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, ameninลฃându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupลฃie, astfel încât sฤƒ îl determine sฤƒ urmeze conduita impusฤƒ de inculpat. 

„În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninลฃare cu publicarea, prin intermediul entitฤƒลฃilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsฤƒ faptฤƒ de corupลฃie sฤƒvârลŸitฤƒ de partea vฤƒtฤƒmatฤƒ, în situaลฃia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparลฃinând Antena TV Group la un preลฃ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiลฃiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o duratฤƒ de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanลฃelor, oprirea campaniei media împotriva societฤƒลฃii pe care o reprezenta partea vฤƒtฤƒmatฤƒ ลŸi a persoanelor din conducerea acelei societฤƒลฃi", susลฃin procurorii. 

DNA menลฃioneazฤƒ cฤƒ Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acลฃiunile desfฤƒลŸurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite sฤƒ menลฃinฤƒ ลŸi sฤƒ accentueze starea de presiune psihicฤƒ asupra lui Ioan Bendei.

Cele mai citite

Caz cรขศ™tigat de CRJ la รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie s-a pronunศ›at de curรขnd รฎn privinศ›a respectฤƒrii drepturilor la locuire, viaศ›ฤƒ privatฤƒ ศ™i nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...

Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasฤƒ a fost aprobat

Administraศ›ia SUA pentru Alimente ศ™i Medicamente (FDA) a aprobat recent primul vaccin antigripal care poate fi administrat fฤƒrฤƒ a fi nevoie de un furnizor...

Ediศ›ie Tezaur cu dobรขnzi neimpozabile de pรขnฤƒ la 7%

Titlurile de stat emise รฎn cadrul Programului Tezaur sunt transferabile ลŸi se pot rฤƒscumpฤƒra รฎn avans. Titlurile pot fi achiziลฃionate de la Trezoreria Statului, รฎntre...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ