20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMotiuni si aliante de toamna

Motiuni si aliante de toamna

PD-L si-a oficializat statutul de struto-camila prin asocieri surogative. A cedat noilor sai amici politici din PRM o functie inalta in stat, cea de vicepresedinte al Senatului. Incercand o explicatie pentru aceasta miscare nefericita, liderii PD-L ne-ar putea spune ca politica o cere. Liderul PRM a primit sprijin de unde te-ai fi asteptat mai putin. De multa vreme insa PD-L da semne ca este in stare sa colaboreze cu oricine pentru ca nu-si gasea alte aliante.
De ce s-or fi legat la cap pedelistii? CVT i-a intins de fapt o cursa lui Boc, iar PD-L contribuie la resuscitarea PRM, care pierde tot mai mult teren.
Eu pot sa-l cred pe dl Basescu ca n-a stiut de acest troc, dar multi fani de-ai sai nu. In asemenea partide deciziile se iau la varf, sus de tot. Acum PD-L incearca o noua alianta. Sa puna mana pe miscarea populista. PD-L s-a izolat singur pe scena politica si cauta cu orice pret aliati. Este interesat de voturile de acum ale peremistilor, nu de cele viitoare. Un partid fara doctrina face aliante cu oricine.

Cine clama tot timpul ca PNL s-a aliat cu PSD, PC si PRM sa-l dea jos pe Basescu? Acum se aliaza si ei cu o felie din "322". Vor mai pomeni Basescu si Boc de clubul celor 322, din care fac parte si peremistii? Taman cei care vehiculau ideea suspendarii presedintelui chiar in urma cu o luna. Era fireasca o asemenea alianta, de vreme ce partidul lui Boc a inghitit 11 parlamentari PRM, adica o treime din totalul parlamentar al acestui partid din care se pleaca pe capete. Spre PD-L mai alearga doar refuzatii altora.
Mai intai s-a aliat cu PNG la Primaria Capitalei, acum s-a aliat cu PRM in Parlament.
Pedelistii au reactionat dupa principiul de avarie "ce spunem": mai castigam o functie, ca a fost o intelegere "punctuala". O asemenea functie in Senat nu se putea obtine fara semnarea unui protocol de colaborare intre PD-L si PRM, caruia nu i se poate spune "tehnic". PD-L si PRM sunt formatiuni POLITICE, nu muzee TEHNICE. De altfel, liderului PD-L din Senat, Constantin Gheorghe, i-a iesit porumbelul: a fost o "negociere politica", fie si numai pe "un anumit subiect". Negocierea de "conjunctura" se mai numeste si troc politic.

Dar a venit liderul PRM cu explicatii si a anuntat ca va sustine in Parlament initiativele PD-L. Nu-i asa, si PD-L, si RPM imbratiseaza politica instinctului national, stampila pe care Boc si-o pune pe frunte. I-au zis si "negociere politica pe un anumit subiect, fara sa impartasim opiniile PRM". Intelegere, negociere cu cel caruia nu-i impartasesti opiniile?
Elena Udrea a declarat si ea ca este doar "o intelegere pur tehnica pentru a ne trece motiunile simple". Motiunea este o actiune politica, nu tehnica. Inflatia de motiuni pedeliste este dovada ca partidul lui Boc a ingurgitat resentimentar autosuspendarea de la guvernare. Cum este previzibil sprijinul PRM la cele cinci motiuni, inteligent ar fi sa se renunte la ele, oricum n-au efect. In schimb, de fiecare data adversarii PSD ("cardasia" PN-L–PSD) vor scoate in evidenta apropierea de PRM. Elena Udrea, care nu de mult cazuse in extaz asupra bustului vanjosului Stolo, drege busuiocul cu explicatii de doi lei: Guvernul ar incerca sa dea tunuri pe ultima turnanta si PD-L si-a dorit Comisia economica din Senat, sa stea cu ochii pe Executiv.

 

Nu-mai ca cel care trebuia sa preia sefia Comisiei economice, senatorul Nicolae Neagu, a plecat din partid tocmai din cauza ca functia i-a fost conferita ca urmare a unui troc politic. Ce-ar mai putea face sefii de comisii la final de mandate parlamentare?
CVT il invita pe Cocos-sotul la o discutie (i-au zis si "audiere", adicatelea sa dezbata chestiuni de interes national). Asta nu este intalnire politica? In acelasi timp, CVT, dupa ce l-a balacarit pe Boc,  declara ca este un admirator al sau, il simpatizeaza. De cand intalnirea unui parlamentar cu un om de afaceri este una "oficiala"? Intelegerea s-a facut "via" Cocos. Daca s-a intalnit Vadim cu Cocos nu este politica? Manevra politica in toata regula, interes politic precis.
Chiar si importanti lideri pedelisti considera inoportun protocolul PD-L–PRM, fara vreo "ratiune politica", o decizie gresita. Tot e bine daca macar cateva varfuri pedeliste recunosc ca nu si-au dat seama de repercusiuni si i-au creat o mare problema lui Basescu.

Explicatia Elenei Udrea ca n-au gasit formula mediatica adecvata sa explice aceasta "treaba" tehnica este de tot rasul. Are PD-L probleme cu accesul la mass-media?
Reactiile la adresa acordului PD-L–PRM au fost preponderent negative. Sa fi uitat Basescu, Boc si ai lor de cate "pamflete" au avut parte din partea liderului, cata batjocura au indurat, de cate ori au fost porcaiti?
Sa facem apel la memorie: PRM ii alinta pe pedisti, mai apoi pe pedelisti, dar si pe mentorul lor, cu apelativele "hingheri electorali", "Pacient National". Au uitat probabil cand peremistii defilau in Parlament cu portretul presedintelui. Alt atac peremist: "Basescu este unul dintre cei mai mari banditi din istoria moderna a Romaniei".
1993, PRM, "metafora alegorica" rostita in Parlament: "Decat o democratie bolnava, mai bine o dictatura sanatoasa".  CVT a repetat ca e buna dictatura si cu o zi inainte de acest troc. La localele din 2004, liderul PRM a facut o declaratie ce parea atunci bombastica: "Basescu solicita frenetic, dupa locale, ajutorul PRM".

Acum, liderul PRM se lauda cu aceasta colaborare "spontana": Funar a declarat si el ca a "ales solutia morala cu PD-L". De altfel, "Tricolorul" titreaza cu litere de-o schioapa ca "interesul national" ii obliga pe Vadim si Basescu sa colaboreze. "Gura de foc" CVT face cat o intreaga echipa de campanie electorala, mai ales in macularea adversarilor. Tactica de lupta parlamentara nu justifica insa apropierea PD-L de PRM.
Este clar ca se prefigureaza o alianta PD-L–PRM–PNG. Poate si Partida Romilor. Unda de soc se propaga intens.
Becali-Vadim-Basescu suna mai bine decat "Sa traiti bine!". Pentru a trece puntea alegerilor te faci frate si cu dracul si schimonosesti chipul condamnarii comunismului. Reactia lui CVT la ultimele declaratii ale lui Traian Basescu a fost anemica. Colaborarea pedelisto-peremista continua. CVT ii va balacari chiar dupa alegeri.
Se pare ca in politica cresterea adrenalinei nu face casa buna cu inteligenta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă