20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMostenitorii nobililor maghiari isi cer averile inapoi

Mostenitorii nobililor maghiari isi cer averile inapoi

Castelele si domeniile care au apartinut familiilor nobiliare maghiare din Mures sunt revendicate in instanta de mostenitorii acestora. Astfel, in judet exista un numar de 24 imobile cunoscute drept castele sau conace ale fostilor nobili maghiari din familii cum ar fi Kemeny, Bethlen sau Teleki. Acestea au fost preluate abuziv de stat si transformate fie in centre medicale, fie date Ministerului Culturii care din lipsa de fonduri sau din dezinteres, a investit foarte putin in introducerea acestora in circuitul turistic.
Pana acum au fost revendicate in instanta doar o parte dintre ele, insa odata cu aparitia pachetului de legi privind proprietatea, se asteapta cresterea numarului celor care solicita restituirea in natura a imobilelor respective. Concret, pana in prezent se stie oficial ca a fost revendicat castelul de la Brancovenesti, atestat documentar din 1228, construit in stil renascentist, ai carui proprietari au fost membrii familiei Kemeny si care a fost nationalizat de stat si transformat in Centru de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap.
De asemenea, un alt edificiu impresionant revendicat este castelul de la Cris, construit inainte de 1400, ce a apartinut familiei nobiliare Bethlen, care dupa 1949 a ajuns in proprietatea Ministerului Culturii. Totodata, a fost revendicat in instanta castelul Teleki, de la Gornesti, construit intre 1772 si 1802 de contele Teleki Laszlo, dar si un castel de la Dumbravioara, ridicat in 1769, de contele Samuel Teleki, dar si un castel apartinand aceleiasi familii din localitatea Glodeni. Tot obiectul revendicarilor pe cale judecatoreasca il face si castelul Huszar, construit in 1720, din cartierul reghinean Apalina. Restul castelelor fie nu au fost inca revendicate sau proprietarii au fost despagubiti, fie urmeaza a fi cerute in baza noilor legi. Astfel de edificii mai exista la Gurghiu, Sanpaul, Gheja, Zau de Campie, Urmenis, Corunca, Murgesti, Pasareni, Bahnea, Ozd, Topa, Sangeorgiu de Padure si chiar in Targu-Mures.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă