10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialMoştenitorii lui Lucian Freud donează opere din colecţia pictorului, în schimbul taxei...

Moştenitorii lui Lucian Freud donează opere din colecţia pictorului, în schimbul taxei de moştenire

Succesorii pictorului Lucian Freud, care a lăsat în urmă o avere de 96 de milioane de lire sterline, vor dona opere de artă semnate de artişti precum Edgar Degas şi Jean-Baptiste-Camille Corot în locul taxei de moştenire în valoare de aproape 10 milioane de lire sterline, transmite Mediafax.

Această ofertă a fost acceptată de o comisie guvernamentală britanică, urmând ca oficialii să decidă căror muzee le vor reveni aceste tablouri. În aprilie anul acesta, The Mail on Sunday a dezvăluit faptul că Lucian Freud a lăsat în urmă, după moartea sa, o avere de 96 de milioane de lire sterline, cea mai mare sumă lăsată moştenire de către un artist britanic. În loc să plătească taxe către stat în valoare de 10 milioane de lire, executorii au ales să doneze câteva piese din imensa colecţie de artă a pictorului, informează Daily Mail.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani. Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.

Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.

De-a lungul ultimilor ani, operele lui s-au vândut pentru sume astronomice. Portretul său din 1995, “Benefits Supervisor Sleeping”, a fost adjudecat la casa Christie’s din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari.

 

Cele mai citite

Apar primele repercusiuni după anunțul candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

În urma anunțului său de a candida la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone se confruntă deja cu primele repercusiuni, respectiv un dosar la...

Taximetriștii continuă și astăzi protestul din Capitală

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi protestele în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în...

Navalnîi va fi înmormântat la Moscova, la 1 martie, la o zi după discursul lui Putin în Parlament

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al președintelui Rusiei, va fi înmormântat la Moscova la data de 1 martie 2024. Anunțul privind data și locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă