1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialMosi Craciuni cu sacul evaziunii

Mosi Craciuni cu sacul evaziunii

In toate gradinitele si scolile clujene s-au organizat in aceste zile serbari pentru intampinarea lui Mos Craciun. Daca ocazia este una traditionala, felul in care se pun la cale astfel de evenimente s-a transformat de-a lungul timpului, dezvoltand chiar o nisa de bussines, din ce in ce mai infloritoare.

De la simplele spectacole, cu cate o poezioara si un cantec chinuit, dupa care venea Mosul cu sacul plin de „Nu te supara, frate”, asistam acum la adevarate demonstratii de scenografie si arta dramatica. Mania spectacolelor supradimensionate se lasa cu cheltuieli de ordinul sutelor de mii pentru parinti, dar cu profituri de milioane pentru prestatorii de servicii de sezon, „la negru”.

Sali inchiriate pentru prestatii de prescolari

In cazul copiilor de clase primare, nici o institutie care se respecta nu isi mai organizeaza serbarea in sala de clasa. De la an la an, dupa modele lansate de cate o invatatoare zeloasa, sprijinita eventual de parinti potenti financiar, s-a dezvoltat o veritabila stagiune a serbarilor. Se inchiriaza sali de spectacole, de tipul celor ale Cercului Militar, sau al Casei de Cultura a Studentilor, se fac repetitii care tin uneori mai mult decat o zi normala de scoala. La mare cinste sunt costumele de carnaval, iar o dovada ca nu se poate spectacol de copii fara costumatii o constituie aparitia a cel putin trei firme care au ca obiect de activitate inchirierea unor astfel de haine.
De asemenea, in functie de complexitatea costumului, pretul inchirierii se situeaza intre 30 si 80 de lei noi. Tot cu acesta ocazie, parintii s-au obisnuit sa se ocupe si de cadoul „de mos” al educatoarelor, sau invatatoarelor. Desi nici unul dintre cei cu care am discutat nu a fost de acord sa ii publicam numele, toti parintii intrebati au afirmat ca participa, fie individual, fie in mod colectiv, la stimularea cadrelor care se ocupa de copii lor la gradinita sau la scoala.
„Am avut o discutie mai aprinsa la un moment dat cu una dintre mamicile care s-au ocupat de strangerea banilor ca am uitat de bucatareasa”, a afirmat o mama. Si, daca in urma cu cativa ani, se ofereau celebrele bibelouri, acum parintii „mai experimentati” discuta de „traditia de a pune bani in plic”.

Ierarhizarea gradinitelor, dupa fitele serbarilor

In privinta gradinitelor, dorinta de a se detasa unele de celelalte a dus la aparitia „ca ciupercile dupa ploaie” a prestatorilor de servicii de tot felul: de lectii de dans, de aerobic, chiar de modelling, de limbi straine, cantosau desen, si multe alte „arte” fara de care un copil nu mai este complet, conform acestor standarde. Tocmai pentru a justifica utilitatea efortului financiar suplimentar pe care toate aceste lectii il reprezinta pentru pa-rinti, momentul-cheie este serbarea de Mos Craciun.
Cu cat mai fastuoasa, cu atat mai bun plasamentul financiar al parintilor. Un tata al carui copil frecventeaza o gradinita privata din cartierul clujean Manastur a declarat ca „distractia serbarii de Mos m-a costat in acest an peste 100 RON. In suma aceasta am platit chiria pentru costumul de pitic al fiului meu, mosul, cadoul educatoarei, si chiria salii Radio, unde a avut loc serbarea”. „Macar am scapat de a plati filmarea spectacolului si pozele, pe care fiecare parinte si le-a facut”, a adaugat acesta.
Suma se adauga costurilor lunare ale intretinerii in gradinita, si care se ridica la 500 RON. De mentionat ca pentru nici unul dintre serviciile platite in „pachetul de mos” parintilor nu li s-a eliberat vreo chitanta.

Evazionismul e lipit de institutiile de educatie ca timbrul de scrisoare

Ofertanti de servicii fara documente fiscale se gasesc si in timpul anului scolar. Incepand cu spectacole de marionete si terminand cu clasicele oferte de poze „tablou”, parintii sunt asaltati in continuu cu propuneri de a-si cheltui banii in numele interesului educational al copilului.
La una dintre gradinitile din Cluj-Napoca, de la inceputul anului scolar, copiii au platit doua spectacole de marionete. Costul unui bilet a fost de doar 3 lei noi, insa inmultit cu numarul copiilor si al reprezentatiilor. Re-zulta o suma frumusica pentru buzunarul papusarilor. Mai ales ca este neimpozitata, fiind colectata la negru.

Finantele au intrat in spiritul Craciunului

Purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice din judet, Gligor Gavris, a afirmat ca „din cunostintele mele mosii Craciun care vin la gradinite sunt fie rude ale copiilor, fie persoane angajate ale unor firme specializate in acest tip de servicii. Intr-adevar, in cazul in care cineva percepe bani pentru un astfel de serviciu si nu ofera chitanta avem de-a face cu evaziune fiscala. Insa noi nu am avut niciodata vreo reclamatie, sau vreun caz de acest fel. Ar fi oricum, un mijloc lipsit de bun simt de a face bani”, a mai spus Gavris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă