20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMoscova simuleaza invadarea Poloniei

Moscova simuleaza invadarea Poloniei

» Exercitiul militar "Zapad (Occident) 2009", desfasurat in septembrie in Belarus si enclava Kaliningrad, a fost caracterizat de Moscova drept "defensiv".

» Documente obtinute de revista poloneza Wprost si publicate recent au scos la iveala faptul ca operatiunile au avut un caracter ofensiv, iar tinta atacurilor simulate a fost Polonia.

Aproximativ 13.000 de militari rusi si belarusi au fost implicati in aceste jocuri de razboi. In Kaliningrad, armata rusa a exersat invazia unei plaje de catre trupele de infanterie marina, cu suport naval si aeropurtat. Potrivit documentelor, plaja respectiva era identificata drept o "plaja poloneza", iar obiectivul final il constituia atacarea unei conducte de gaz.
In Belarus, exercitiul a fost descris drept respingerea unei "agresiuni" a NATO cu ajutorul fortelor aeriene, numai ca in cadrul acestei actiuni "defensive" avioanele rusesti au fost dotate cu arme din arsenalul nuclear, ofensive prin definitie. In plus, au descoperit jurnalistii polonezi, exercitiul a mai continut simularea "suprimarii unei revolte a unei minoritati din Belarus" in timpul invaziei, or, singura minoritate semnificativa din Belarus, care are relatii tensionate cu regimul lui Alexandr Lukasenko, este cea poloneza.

Dezvaluirile din Wprost au alarmat Varsovia, unde guvernul condus de Donald Tusk a incercat in ultimii ani sa dezvolte cu Moscova o relatie pragmatica in pofida criticilor interne. Exercitiile militare rusesti au fost interpretate de polonezi drept o provocare si o incercare de intimidare, cu atat mai mult cu cat ele aveau loc practic in acelasi timp in care Polonia comemora 70 de ani de la invazia Poloniei de catre trupele sovietice in urma Pactului Ribbentrop-Molotov. La inceputul lunii octombrie, fortele aeriene si navale ruse au inceput cel mai mare exercitiu militar de dupa disparitia Uniunii Sovietice. Zeci de bombardiere nucleare au patrulat in apropierea spatiului aerian american din Alaska, in vreme ce navele de razboi au fost desfasurate in Marea Nordului, Marea Baltica, precum si in Atlantic si Pacific.

 

O flotila de nave de razboi se afla in Caraibe pentru exercitii comune cu Venezuela, dusmanul autodeclarat al Statelor Unite, iar un submarin nuclear a fost desfasurat in apropierea Peninsulei Kamceatka. Duminica, un alt submarin nuclear a lansat "cu succes" o racheta balistica intercontinentala. In primele doua saptamani ale exercitiului 60.000 de militari si 1.500 de tancuri si blindate au luat parte la diverse exercitii. In sfarsit, la mijlocul lunii, forta de reactie rapida a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva a desfasurat in stepa kazaha un exercitiu la care au participat 7.000 de militari si 90 de aparate de zbor.

» Razboiul Rece II
Potrivit analistului militar rus Pavel Felgenhauer, complexitatea exercitiilor si amploarea geografica a acestora sugereaza ca acestea sunt destinate simularii unui razboi nuclear. "Rusia se pregateste de un razboi nuclear, iar aceste exercitii sunt o dovada ca ne intoarcem la razboiul rece", a apreciat analistul rus. Simularea unor atacuri asupra unor tari membre NATO, precum Polonia, are loc in momentul in care Alianta Nord-Atlantica discuta redefinirea conceptului strategic care sa includa planuri de aparare a statelor care au aderat dupa 1999, data ultimei actualizari a conceptului. Discutiile se afla acum in prima faza si adoptarea noului concept strategic nu se asteapta mai devreme de toamna anului 2010, cand va avea loc urmatorul Summit NATO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă