Moscova, unul dintre cele mai mari oraşe din Rusia şi din Europa, ar putea să îşi extindă teritoriul cu 150 la sută prin înglobarea unei porţiuni din regiunea Moscovei, scrie agenţia de presă rusă Itar-Tass. Pe noile terenuri, autorităţile moscovite plănuiesc să construiască masiv şi să mute acolo instituţiile federale ale Rusiei. Planul a fost propus de preşedintele rus Dimitri Medvedev şi ar putea fi realizat în cinci ani, susţin jurnaliştii ruşi de la cotidianul Izvestia.
„Potrivit reglementărilor autorităţilor de la Moscova, perioada de tranziţie pentru anexarea unor teritorii municipale definite nu poate fi mai mică de trei ani şi mai mare de cinci”, scrie ziarul rusesc citând un document care ar putea fi luat în considerare de autorităţile moscovite. Astfel, potrivit proiectului, suprafaţa capitalei Rusiei ar putea fi mărită cu 144 de mii de hectare, de la 107 mii de hectare la 251 de mii de hectare, iar expansiunea s-ar face în special către zona de sud, în Regiunea Moscovei, anexând teritoriile dintre Kievskoe şi Varşavskoe, mai scrie Itar-Tass.
Potrivit unui sondaj, realizat de Centrul pentru Opinia Publică All-Rusia, mai mult de jumătate dintre moscoviţi susţin idea creării unui nou district federal şi mutarea agenţiilor guvernamentale din centrul Moscovei. Regiunea Moscovei va rămâne astfel fără o treime din teritoriu, iar aproximativ 250.000 de persoane care trăiesc acum în regiune vor deveni cetăţeni ai Moscovei. Autorităţile moscovite ar intenţiona, potrivit Itar-Tass, să construiască locuinţe pe 60 de milioane de metri pătraţi şi 45 de milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale. Un million de locuri noi de muncă vor fi create în afara centurii Moscovei care delimitează, în prezent, graniţele capitalei Rusiei.
Expansiunea Moscovei va fi susţinută de o reformă a sistemului de transport a oraşului. Astfel câteva linii noi de metrou uni Moscova cu noul teritoriu, dar şi câteva linii de tramvai de mare viteză şi noduri pentru infrastructura rutieră.
Dezvoltarea teritoriului pe care îl va îngloba Moscova va dura circa 20 de ani, dar agenţiile statului vor fi mutate acolo în numai cinci ani. Guvernul federal şi biroul executiv al preşedinţiei vor fi primele instituţii care vor fi mutate dincolo de centura Moscovei şi vor fi urmate de alte agenţii. Autorităţile vor trebui însă să rezolve problema vânzării clădirilor care găzduiesc acum sediile ministerelor. Banii obţinuţi în urma vânzării ar urma să fie folosiţi pentru construirea birourilor guvernamentale din zona extinsă a Moscovei. Suprafaţa pe care se află cele 17 ministere are aproximativ 200.000 de metri pătraţi, iar, potrivit cotidianului Kommersant, în urma vânzării clădirilor, statul ar urma să încaseze aproape 1,6 miliarde de dolari.
Planul de mărirea suprafeţei capitalei Rusiei este văzut cu ochi buni de experţi pentru că Moscova se va extinde pentru prima dată în ultimii 75 de ani şi va renunţa la sistemul radiar-circular care nu se mai este bun pentru dezvoltarea oraşului, scrie cotidianul Vedomosti. Deocamdată nu există estimări în ceea ce priveşte costul acestei extinderi, însă potrivit primelor previziuni numai amplasarea guvernului la periferia Moscovei extinse ar costa 100 de miliarde de dolari fără să fie luat în calcul preţul terenului.