20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMoscova agita nationalismul rus in Crimeea

Moscova agita nationalismul rus in Crimeea

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a acuzat Moscova ca nu recunoaste deplina suveranitate ucraineana, pentru ca "frontiera noastra nu este delimitata dupa 18 ani de independenta", el facand referire concreta la Peninsula Crimeea.

Relatiile presedintelui ucrainean prooccidental cu Kremlinul sunt tensionate si, dupa conflictul ruso-georgian din august 2008, responsabili politici, mai ales din Europa si SUA, si-au exprimat ingrijorarea ca Peninsula Crimeea ar putea fi urmatoarea tinta a Moscovei, exemplul Osetiei de Sud si al Abhaziei nefiind de neglijat.
Pe harta Crimeea este teritoriu ucrainean si citadela sa navala la Marea Neagra, Sevastopol, este oras ucrainean. Dar parlamentul rus defineste Sevastopolul drept oras rusesc, fortareata unde se afla stationata de 225 de ani flota rusa a Marii Negre. Inchiriat Rusiei printr-un acord incheiat in 1997 pe termen de 20 de ani, contra unei sume anuale de 93 milioane dolari, portul constituie un periculos punct de frictiune intre cele doua tari. Rusia ar urma sa-si faca bagajele dupa 2017, dar Moscova ar putea decide altceva, miza fiind o flota cu 20.000 de militari si zeci de cladiri ridicate in port.

 

Tensiunile au escaladat din nou in vara, cand politia ucraineana a oprit trei transporturi de rachete in Sevastopol, fara o notificare prealabila. si dupa episodul in care executori judecatoresti au venit in port cu acte pentru a prelua un numar de faruri de pe coasta Crimeii, dar rusii sustin ca le apartin. Ei au acuzat executorii ca au "penetrat pe teritoriu militar rus" si au avertizat ca "astfel de actiuni ar putea avea consecinte tragice". Primarul Sevastopolului declara ca "totul arata ca cineva, la Moscova, incearca sa gaseasca scuze pentru un conflict".
In ochii premierului Vladimir Putin, Ucraina nu este o natiune independenta. In timpul unei intrevederi private cu presedintele american George W. Bush la Summitul NATO din Bucuresti – aprilie 2008 –, el a spus ca "Ucraina nu este o natiune! Ce este Ucraina? O parte a teritoriului ei este est-european si o parte, una considerabila, i-a fost data de noi!".

In august, batand cu pumnul in masa contra presedintelui prooccidental al Ucrainei, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a incercat sa arate ca Rusia nu va lasa aceasta fosta republica sovietica strategica sa se dezvolte asa cum doreste. Medvedev a denuntat "politica antirusa" a lui Iuscenko si  aspiratiile atlantiste ale Kievului, pe care l-a acuzat ca a vandut arme Georgiei si are negocieri separate pe teme energetice cu UE. Moscova asteapta alegerile prezidentiale ucrainene din ianuarie anul viitor, liderul opozitiei proruse, Viktor Ianukovici, fiind cel mai bine plasat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă