Fostul şef al DNA Daniel Morar a declarat miercuri seară, la TVR1, că doreşte să rămână în magistratură şi a explicat că nu şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României, întrucât consideră că procedura de selecţie a candidaţilor nu este complet transparentă, potrivit Realitatea.net.
„Cariera de magistrat nu presupune neapărat o funcţie de şef. Poţi rămâne în magistratură pe post de procuror sau judecător de caz. În acest moment, cu această procedură în derulare e posibil şi acest scenariu din moment ce nu m-am înscris (pentru funcţia de procuror general n.r.)”, a spus Daniel Morar. „E o procedură asupra căreia nu am niciun control. E o procedură iniţiată de ministrul Justiţiei”, a mai spus Morar.
Fostul şef al DNA a declarat că a fost opţiunea sa de a nu-şi depune candidatura, dar că este convins că nu ar fi fost propus niciodată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru această funcţie. „Eu nu cred, eu ştiu că nu aş fi fost propus niciodată de doamna Pivniceru. Pentru că dânsa a avut de-a lungul anilor anumite poziţii faţă de activitatea DNA-ului şi faţă de a mea personal, aprecieri pe care putea să nu le facă, mai ales că era magistrat, şi le-a făcut în condiţiile în care nici nu ştia exact ce se întâmplă acolo”, a spus Daniel Morar.
El a arătat că „cei care asigură acum coaliţia la guvernare şi care o susţin pe doamna ministru în postura aceea de şef al Ministerului de Justiţie lansează atacuri frecvente asupra instituţiei DNA şi asupra mea personal”. „Ce aşteptări să am din această competiţie? Îmi evaluez foarte bine şansele când mă lansez într-o provocare”, a mai spus fostul şef al DNA.
Referindu-se la procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA, Morar a arătat că, „legea este foarte clară, îi dă dreptul ministrului Justiţiei să selecteze şi să-i propună preşedintelui doi oameni pentru cele două funcţii de procuror şef al DNA şi de procuror general”.
„E adevărat, e responsabilitatea ministrului. Doamna Pivniceru are dreptate când spune că poate propune pe oricine, pentru că îşi asumă această propunere. Sunt de acord. Dar, din moment ce iniţiezi o procedură pe care o numeşti transparentă, trebuie să o faci transparentă de la început până la sfârşit”, a subliniat fostul şef al DNA. El a arătat că în preuent „acea procedură e transparentă doar în ceea ce priveşte prima fază, aceea de depunere a candidaturilor lăsând posibilitatea tuturor procurorilor care îndeplinesc condiţiile de vechime, de carieră să se înscrie în procedură”.
„Procedura nu e transparentă în ceea ce înseamnă susţinerea proiectului de management, proiectul de management în sine şi modul cum se notează acest interviu, evaluările care se fac, mai exact criteriile pe baza cărora o persoană este admisă sau este repsinsă. Dacă este o procedură transparentă aşa cum spune şi Comisia Europeană, trebuie să fie transparentă în toate fazele ei. Doamna ministru ştie foarte bine, a primit o scrisoare de la CE în care i se spune că transparenţa presupune ca toate acele faze să fie transparente”, a punctat Danel Morar.
Întrebat dacă i s-a propus o carieră politică, Morar a negat, arătând că nici nu este interesat de o astfel de carieră.