12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMoody′s: Ratingul Romaniei depinde din ce in ce mai mult de finantarea...

Moody′s: Ratingul Romaniei depinde din ce in ce mai mult de finantarea externa

Agentia de evaluare financiara Moody's a grupat, intr-un raport publicat marti, tarile din regiune in 4 categorii, Romania fiind plasata in grupul statelor cu fundamente de credit rezistente, dar cu potential de volatilitate a ratingului, care depinde in tot mai mare masura de sustinerea externa, informeaza Newsin.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care acorda in continuare Romaniei rating din categoria "investment grade" – Baa3, cu perspectiva negativa. S&P si Fitch au retrogradat Romania la categoria "junk" (rating speculativ) la finalul anului trecut.
Romania se situeaza in raportul de marti al Moody's in aceeasi grupa de tari cu Croatia si Bulgaria – a doua cu cel mai scazut risc. Croatia si Bulgaria au primit din partea Moody's acelasi rating – Baa3.

"Pentru aceste tari, riscul de eveniment (neprevazut) – fie din cauza conditiilor de finantare foarte stranse, fie din cauza riscului de schimb valutar – face ca ratingul acordat de noi sa fie din ce in ce mai dependent de sustinerea externa", se spune in raport.
Din categoria cea mai buna fac parte tarile din regiune cu rating "bine ancorat", toate cu calificative ridicate: Cehia (calificativ A1), Slovacia (A1), Slovenia (Aa3) si Polonia (A2).
In categoria a treia, a statelor ale caror fundamente de credit sunt erodate, dar pentru care sprijinul regional mentine un prag al ratingului, sunt plasate Estonia (rating A1), Lituania (A2), Letonia (Baa1) si Ungaria (A3).

Ultima categoria, din care face parte doar Ucraina, este a statelor ale caror fundamente de credit sunt erodate si pentru care Moody's considera ca sustinerea externa este mult mai putin sigura.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....
Ultima oră
Pe aceeași temă