12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialMons și Plzeň, noile capitale culturale europene

Mons și Plzeň, noile capitale culturale europene

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, preia începând de azi  rolul de "capitală culturală europeană" pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul.

"Este vorba de revenirea în ţara noastră a marelui geniu care a început să deseneze la noi", atunci când a ajuns în Belgia ca misionar religios, a spus responsabilul de programul cultural din Mons în 2015, Yves Vasseur. " În aceste desene ale lui Van Gogh se observă deja toată sensibilitatea sa, toată dragostea pentru clasa muncitoare" , a mai declarat Vasseur presei belgiene citate de Mediafax.

Cinci muzee, un centru de conferinţe şi două săli de spectacole vor fi inaugurate în acest oraş francofon, cu o populaţie de 100.000 de locuitori, care datează din Evul Mediu, situat strategic în mijlocul triunghiului Paris-Amsterdam-Londra.

~ În ciuda ninsorilor anunţate şi a unui nivel de alertă teroristă ridicat în întreaga ţară, după operaţiunile antiteroriste de săptămâna trecută, din Belgia, peste o sută de mii de persoane sunt aşteptate sâmbătă seară în centrul istoric al oraşului, pentru a asista la "Sărbătoarea inaugurării", la care va participa şi regele Philippe Léopold Louis Marie al Belgiei.

Aproape 500 de poliţişti, inclusiv forţe suplimentare venite din Franţa, au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea.

Circa 20 de spectacole de stradă, "instalaţii luminoase" şi un mare bal în Grand-Place (principala piaţă publică a oraşului, n.r.), recent renovată, promit o atmosferă veselă de carnaval.

"Mă aştept să vină multă lume şi să fie multe evenimente. Nu văd decât veselie pe parcursul evenimentelor din cadrul Mons-2015. După tot ceea ce s-a întâmplat, avem nevoie", a declarat studenta Romina Laurent.

Mons, un oraş universitar devenit centru administrativ şi de servicii, posedă un patrimoniu arhitectural recunoscut de UNESCO.

La începutul anilor 2000, Mons a mizat pe cultură, turism şi noile tehnologii pentru a "reînvia din punct de vedere social şi economic", a declarat Yves Vasseur.

Companiile americane Google, Microsoft şi IBM şi-au deschis centre de lucru în ultimii ani, favorizând apariţia a numeroase mici firme inovatoare.

Titlul de "capitală culturală europeană" a anului 2015 atribuit de Uniunea Europeană oraşului din regiunea Valonia a Belgiei, alături de oraşul ceh Plzeň, are ca scop revelarea " frumoasei adormite", a mai spus Vasseur. Oficialul a subliniat că Lille, oraş aflat la o distanţă de doar 75 de kilometri, a trecut printr-o metamorfoză amplă în 2004, când a deţinut acelaşi titlu, iar Liverpool, cu un trecut industrial comparabil cu istoria oraşului Mons, a cunoscut acelaşi succes în 2008.

Costurile manifestărilor, de circa 70 de milioane de euro, suportate în mare parte din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus că fiecare euro investit ar trebui să aducă alţi cinci euro economiei locale.

 

Cele mai citite

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...

Diana Șoșoacă a primit un plic cu o ”substanță granulară” la Senat

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost implicată într-un incident tensionat la Senat, întrucât a primit, în data de 26 februarie 2024, un plic la...

Iohannis vrea să colaboreze cu noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok. Acesta se teme că, “după Trianon”, ungurii și-ar putea pierde identitatea

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, anunțând că vrea să colaboreze cu acesta în...
Ultima oră
Pe aceeași temă