19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMonica Macovei: Ministrul Tudorel Toader propune trei modificări fatale pentru Justiţie şi...

Monica Macovei: Ministrul Tudorel Toader propune trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că prin proiectul ministrului Tudorel Toader se propun "trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară".

"Pofta ce-au poftit: Toader predă Justiţia PSD-ului şi ALDE. Toader egal Stănoiu. Tudorel Toader, uns ministru ca să distrugă Justiţia, propune trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară", afirmă Macovei, într-un comunicat.

Potrivit eurodeputatului, una dintre propuneri se referă la excluderea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor cu funcţii de conducere de la DNA, DIICOT şi Parchetul General şi înlocuirea acestuia cu CSM, format din 19 membri. "Exact ca pe vremea lui Stănoiu. Toader intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cele trei legi ale Justiţiei adoptate în 2005 au fost salutate de Comisia Europeană şi au avut un rol decisiv în intrarea României în UE. Atunci, de ce le schimbăm? Ca dovadă, Mecanismul de Cooperare şi Verificare cere expres să nu se modifice procedura de numire şi revocare a conducerii DNA, DIICOT şi PG, care, din 2005, se finalizează prin decizia preşedintelui şi care a funcţionat foarte bine. Raţiunea este simplă: un organ colectiv – CSM – nu răspunde pentru nicio decizie luată. În schimb, preşedintele ţării are nume şi faţă şi poate fi sancţionat de electorat pentru deciziile proaste", susţine Macovei în comunicatul citat.

Ea spune că, prin altă propunere, Inspecţia Judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători şi procurori, trece la Ministerul Justiţiei, "tot ca pe vremea lui Stănoiu, când Inspecţia era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă şi pentru şantajarea magistraţilor; moartea procurorului Panait nu înseamnă nimic pentru Toader & comp".

Cea de a treia propunere criticată de Monica Macovei prevede crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori şi judecători, scoţându-i de sub competenţa DNA. "Toader vrea să rupă bucăţi din DNA şi mă îndoiesc că nu va continua şi cu alte departamente din DNA, mutându-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani că poate combate eficient corupţia în rândul magistraţilor şi niciodată nu schimbi ceva care funcţionează bine, decât dacă vrei să distrugi ceea ce funcţionează. Mă aştept ca Toader să mai aducă două birouri în cabinetul lui pentru Stănoiu şi Năstase. Sau poate sunt deja", mai susţine Macovei, în comunicatul citat.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă