1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialMonedele de 1 si 5 bani, enigme pentru tarani

Monedele de 1 si 5 bani, enigme pentru tarani

A trecut o saptamana de la aparitia leilor grei, dar noile monede nu prea au fost vazute si socotite corect de tarani, vanzatori sau cumparatori. Daca bancnotele nu creeaza probleme intrucat au aceleasi insemne ca leii vechi, doar ca sunt de dimensiuni reduse, banii au creat batai de cap si adevarate capcane.
In Piata Obor, taranii vin cu legumele si fructele de la ora 5 dimineata si vand rapid en-gros intermediarilor, patronilor de restaurante sau administratorilor. Vasile Dumitru a venit de la Colibasi cu masina plina de ardei si rosii. Spune ca i s-a platit de cateva ori in lei noi, dar nici nu a fost pacalit. Si cu banii se descurca la socoteli. „Un ban face o suta de lei vechi, simplu”. Taranii asezati langa masinile cu marfa au mainile muncite de prasitul, plivitul la camp si gradina. Pentru ei conteaza fiecare banut, asa ca numara de mai multe ori noile bancnote, dupa ce verifica fiecare hartie cu atentie. Chiar daca sunt grabiti sa se intoarca acasa pana in pranz, considera ca nu pierd timpul negrabindu-se la numarat. Multi au experienta anilor trecuti, cand se trezeau ca le dispare cate un sac sau ladita cu cartofi, ceapa sau fasole. Si la bani au fost pacaliti cu teancurile in care gaseau acasa ziare taiate cu o suta de mii de lei deasupra si dedesubtul pachetului. Acum totul este sub control, piata a fost degajata, iar noua parcare le permite ca la primele ore ale diminetii sa poata vinde linistiti. Inspectorii si administratorii pietei sunt prezenti pentru a interveni in caz de nevoie. Inspectorul Dumitru Alexandru, de la Corpul de control al pietelor Sector 2, ne spune ca nu a primit nici o reclamatie referitoare la inselaciuni cu noile bancnote si monede. „M-am dus la inceputul saptamanii cu maruntis si am testat producatorii. In cateva zile au invatat. Acum insa avem alta prioritate – sa controlam vizele trimestriale care trebuiau puse pana la inceputul lunii. Am inteles ca nu prea au avut timp sa se duca la primarii, dar de saptamana viitoare nu vom mai fi ingaduitori”, precizeaza inspectorul.

Preturile au scazut fata de saptamana precedenta

Locuitorii care au avantajul sa locuiasca in apropiere si se scoala de dimineata pot cumpara de la tarani rosiile cu 50 bani kilogramul, ardeiul cu 2 lei, zmeura – 4 lei, visinele cu 2,5 lei, fasolea verde – 1 leu. Si la tarabe preturile sunt scazute. Vanzatoarea care ofera rosii cu 80 de bani kilogramul spune ca pana acum nu a fost nevoita sa dea restul 20 de bani. Cat inseamna un ban? Se consulta cu vecinele si fiecare raspunde diferit: „o mie de lei, 500”. Vanzatorii amarati si copiii care te opresc sa cumperi levantica sau sunatoare pot cadea cu usurinta in capcana. Cu un ban iti ofera un buchet, pe care cer 300 sau 500 lei.
Asadar, atentie mare cand mergeti la piata, mai ales la rest. Nu uitati ca un ban inseamna 100 de lei, 5 bani sunt echivalentul a 500 lei, 10 bani – 1000 de lei, iar 50 de bani – 5000 de lei.
Oborul ramane in prezent piata cea mai mare si mai ieftina din Capitala si, poate, din tara, dar atat cumparatorii, cat si vanzatorii se pot insela, mai ales calculand gresit valoarea maruntisului.

Cele mai citite

Rusia: Poliția a deschis o anchetă după moartea suspectă a balerinului Vladimir Shklyarov

Anchetatorii din Rusia investighează moartea lui Vladimir Shklyarov, balerin principal la renumitul Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, după ce artistul a căzut de la...

Rusia va da un răspuns „adecvat” dacă Ucraina va folosi rachete cu rază lungă de acțiune

Rusia a promis luni un răspuns "adecvat" pe câmpul de luptă dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri...

Atac virulent la adresa României! Un istoric kosovar lansează acuzații grave și jigniri fără precedent

Într-un editorial publicat pe site-ul kosovar Bota Sot, Enver Bytyci, istoric și profesor la Universitatea „Aleksander Moisiu” din Durres, Albania, a lansat o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă