22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMondialele de kaiac-canoe, mai dificile decat JO

Mondialele de kaiac-canoe, mai dificile decat JO

Kaiacul-canoe, una dintre cele mai medaliate discipline la Jocurile Olimpice, pare sa treaca printr-o perioada critica. Rezultatele obtinute de sportivii nostri in acest an nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, cea mai evidenta dovada fiind prestatia de la Campionatele Europene desfasurate cu putin timp in urma.

Delegatia noastra s-a intors de la intrecerile continentale doar cu o medalie de bronz intr-o proba neolimpica, la canoe de patru, dar conducerea forului de specialitate nu este ingrijorata. Ion Barladeanu, presedintele FR de kaiac-canoe, a precizat ca toti componentii lotului olimpic sunt in grafic cu pregatirea si ca marele test va fi Campionatul Mondial, care va avea loc intre 7 si 12 august, cel mai important turneu de calificare  la JO de anul viitor.
» Este in pericol calificarea kaiacului-canoe la Jocurile Olimpice de la Beijing?
— Nu cred. Multi s-au speriat cand au vazut comportarea modesta, trebuie sa recunoastem, a sportivilor nostri la Europene. Este adevarat ca s-a mers prost, dar a fost si o tactica daca vreti a tehnicienilor. Anul trecut s-a mers excelent in intrecerile continentale, unde am cucerit sase medalii, iar la Mondiale nici una. Anul acesta nimeni n-a vrut sa mai riste si a tratat competitia europeana ca pe una oarecare. Tehnicienii nostri au efectuat pregatirea de asa natura incat sportivii sa atinga forma maxima la Campioantele Mondiale, unde o clasare in primele sase locuri in finala intai va echivala cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing.  
» La cate probe speram sa obtinem accesul la Olimpiada?
— Obiectivul nostru este sa ne calificam la cinci probe: kaiac patru fete pe 500 m, kaiac patru baieti pe 1000 m, canoe dublu pe 500 si 1000 m si canoe simplu pe 500 m, unde va trage Florin Mironcic. La Mondiale vom participa la mai multe probe, dar pe cele enumerate mai sus contam. Va fi insa o competitie foarte grea, mai ales ca s-au inregistrat participanti dintr-un numar record de tari – 85. In plus, daca pana acum la olimpiada se calificau cel putin primele noua echipaje, in functie de proba evident, la Beijing, in premiera, se califica doar primele sase. Cred ca intrecerile mondiale din acest an vor fi mai dificile decat cele olimpice de anul viitor. Cu siguranta daca vom obtine calificarea, la JO vom urca pe podium.
» Va sperie chinezii?
— Nu pot spune ca ne sperie, dar cu siguranta, cel putin in opinia mea, vor iesi primii in clasamentul pe natiuni, la general evident. Cu siguranta, si la kaiac-canoe vor emite pretentii la podium in cateva probe. Daca la Atena au cucerit o medalie de aur, la ei acasa vor lua si mai multe titluri. Ei au investit foarte mult, atat in pregatire, cat si in alte mijloace, care noua ne sunt inaccesibile.
» Va referiti cumva la doping?
— Spun doar ca ei dispun de o multime de alte mijloace de pregatire care noua ne lipsesc. Nu este neaparat vorba de substante interzise, pentru ca este foarte posibil ca acestea sa nu se regaseasca in nomenclatorul cu anabolizante pentru simplul fapt ca sunt complet necunoscute. Este vorba de tot felul de radacini si plante cu efecte energizante, dar si de tehnici de folosire a bioenergiei, presopunctura si multe altele pe care nici macar nu le banuim.
» Revenind la prezenta Romaniei la intrecerile olimpice de la Beijing. Campionatul Mondial reprezinta unicul criteriu de calificare?
— Nu, dar este cel mai important si cel mai accesibil. Asta nu inseamna insa si cel mai usor. As putea spune ca intrecerile mondiale de luna viitoare vor fi mai dificile chiar decat cele olimpice, iar daca vom trece de ele, cu siguranta ca vom urca pe podium la Beijing. Dar, cum va spuneam, mai intai trebuie sa ajungem in China. Daca ratam calificarea la Mondiale, mai avem o sansa la Campionatele Europene de anul viitor, dar acolo biletele olimpice se acorda doar primelor doua clasate din fiecare proba. Evident  speram sa nu ajungem in  turul secund al calificarilor olimpice. O calificare pe ultima suta de metri ar scadea mult sansele echipajelor noastre la medalii la JO. Una este sa te pregatesti relaxat pentru olimpiada si sa mergi la CE ca la  o competitie de verificare obisnuita si alta este sa tragi tare pentru a atinge un prim varf de forma la concursul continental, ca sa obtii calificarea, iar in cateva luni sa atingi al doilea varf de forma, fara de care nu te poti bate cu sanse la podium.
» Aveti informatii despre cum se prezinta pistele de concurs de la Beijing?
— Inca nu stim absolut nimic. Abia dupa ce vom obtine calificarea vom merge acolo la un concurs preolimpic, unde vom face cunostinta cu pistele. Tot staff-ul tehnic va merge la Beijing si, in functie de ce vor gasi acolo, antrenorii isi vor alcatui propriile programe de lucru. Deocamdata, lotul de kaiac fete se pregateste la Mangalia, kaiacul baieti la  Snagov, iar echipajele de canoe sunt la Voina.

PALMARES
Romania a obtinut la kaiac-canoe 36 de medalii, din care 10 de aur, 11 de argint si 14 de bronz. Ivan Patzaichin, actualul antrenor al lotului de canoe, cu patru medalii olimpice de aur, din cinci participari, detine recordul la numarul de titluri cucerite. La editia trecuta a Jocurilor Olimpice, desfasurata la Atena, in 2004, delegatia de kaiac-canoe a Romaniei nu a cucerit nici o medalie.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă