1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialMona Pivniceru NU RENUNŢĂ la Niţu şi Irimie pentru şefia Parchetului General...

Mona Pivniceru NU RENUNŢĂ la Niţu şi Irimie pentru şefia Parchetului General şi DNA. Propunerile, trimise preşedintelui Băsescu

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, nu renunţă la Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru şefia Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA): deşi cei doi au primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Mona Pivniceru a trimis, joi, cele două propuneri preşedintelui Traian Băsescu.

„Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, potrivit unui comunicat remis România liberă.

Citeşte şi Societatea civilă cere ministrului Justiţiei alţi candidaţi pentru funcţiile de procuror general şi de şef al DNA

Amintim că, potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Totodată, pe pagina de Internet a Ministerului Justiţiei au fost publicate: analiza comparativă a interviurilor ce au avut loc la Ministerul Justiţiei şi la Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de numire a procurorului general al PÎCCJ şi a procurorului şef al DNA şi transcrierea înregistrării şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din data de 22.11.2012.

Citeşte şi Pivniceru: Nu renunţ la nominalizările lui Niţu şi Irimie ca procuror general şi şef al DNA

Încă de vineri, 21 decembrie, după audierea în comisiile de specialitate pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Pivniceru a avertizat că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Întrebată ce face cu procedura în derulare privind numirile în funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Mona Pivniceru a spus că îi va propune în continuare preşedintelui Traian Băsescu pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru cele două funcţii.

În 3 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie, pentru cea de procuror-şef al DNA.

Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 27 noiembrie, că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcţia de procuror general şi procuror-şef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere şi avizul negativ al CSM.

Citeşte şi CSM îşi MOTIVEAZĂ avizul negativ pentru Irimie şi Niţu, propusi pentru şefia DNA si Parchetul General: au lacune in pregatire si n-au facut rechizitorii

Şeful statului a criticat modul în care s-a făcut de către Ministerul Justiţiei selecţia candidaţilor pentru cele două funcţii.

Citeşte şi Va respecta Pivniceru acordul Ponta-Basescu privind numirile procurorului general şi a şefului DNA sau va executa ordinele lui Fenechiu-Vlasov- Voiculescu?

„Din cauza modului în care s-a anunţat că se face selecţia şi concursul pentru ocuparea funcţiilor, cei mai valoroşi procurori au refuzat să participe la concurs, pentru că şi-au spus «indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine este». Şi atunci vin şi-i spun doamnei ministru, nu mai bine doamnă ministru citim legea amândoi, nu ne uităm la recomandările Comisiei Europene de a face un proces de selecţie şi ne asumăm desemnarea… Dar nu poţi să-mi bagi pe gât orice, ci trebuie să fiu şi eu de acord, trebuie să mă convingi că propunerile sunt valoroase, aşa cum ministrul Justiţiei m-a convins pentru Morar şi Kovesi. Asta e”, a spus atunci Băsescu.

El a adăugat că Daniel Morar şi Codruţa Kovesi nu aveau nicio şansă în procedura de selecţie şi de aceea au ales să nu se „compromită”.

De asemenea, Traian Băsescu a argumentat din nou că interesul public faţă de cele două funcţii este extraordinar, iar CSM a procedat corect prin faptul că audierea celor doi candidaţi a fost publică, nefiind normale criticile liderilor USL faţă de modul cum a decurs audierea.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru funcţia de şef la DNA că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului.

CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea „abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor” din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.

În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte „cu desăvârşire” orice perspectivă asupra „modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie”.

Citeşte şi Băsescu: O să am o discuţie cu Pivniceru pe nominalizările procurorilor şefi

În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care „să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror”.

Totodată, Mona Pivniceru a spus că va face o analiză a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă