5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialBăsescu: O să am o discuţie cu Pivniceru pe nominalizările procurorilor şefi.

Băsescu: O să am o discuţie cu Pivniceru pe nominalizările procurorilor şefi.

Preşedintele Băsescu a declarat că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcţia de procuror general şi procuror-şef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere şi avizul negativ al CSM, potrivit Mediafax.

„Pot să fac o glumă, să spun: depinde cât de bun avocat va fi doamna Pivniceru, pentru că vom avea o discuţie cu dosarele pe masă. Nu pot să refuz această discuţie. Am obligaţia s-o fac. Vă pot spune că am mai avut situaţii cu aviz negativ şi, în urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, am decis să desemnez procurorul general chiar, pentru că legea pune în spatele cuiva responsabilitatea, ce fel de procuror general va avea România, ce fel de procuror şef DNA va avea România. Şi legea să ştiţi că n-o pune în spatele niciunei comisii. Legea spune: ministrul Justiţiei propune, CSM-ul avizează, consultativ, dar avizează, preşedintele decide”, a afirmat Băsescu, la B1 TV, fiind întrebat cum va proceda dacă ministrul Pivniceru va insista cu cele două propuneri avizate negativ de CSM.

Băsescu a subliniat că ministrul Justiţiei trebuie să aştepte raportul CSM înainte de a-i înainta dosarul cu nominalizările, iar Pivniceru nu va putea să îi „bage pe gât” candidaţi care nu sunt valoroşi.

„Din cauza modului în care s-a anunţat că se face selecţia şi concursul pentru ocuparea funcţiilor, cei mai valoroşi procurori au refuzat să participe la concurs, pentru că şi-au spus «indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine este». Şi atunci vin şi-i spun doamnei ministru, nu mai bine doamnă ministru citim legea amândoi, nu ne uităm la recomandările Comisiei Europene de a face un proces de selecţie şi ne asumăm desemnarea… Dar nu poţi să-mi bagi pe gât orice, ci trebuie să fiu şi eu de acord, trebuie să mă convingi că propunerile sunt valoroase, aşa cum ministrul Justiţiei m-a convins pentru Morar şi Kovesi. Asta e”, a afirmat Băsescu.

El a spus că Daniel Morar şi Codruţa Kovesi nu aveau nicio şansă în procedura de selecţie şi de aceea au ales să nu se „compromită”. „Nu avea nicio şansă, nu avea nicio şansă. Era proscrisă şi ea şi Morar chiar dacă participau la concurs. Nu li se dădea nicio şansă să câştige. Li s-a spus deschis: degeaba. Şi atunci au preferat să nu se compromită”, a susţinut preşedintele.

De asemenea, el a argumentat din nou că interesul public faţă de cele două funcţii este extraordinar, iar CSM a procedat corect prin faptul că audierea celor doi candidaţi a fost publică, nefiind normale criticile liderilor USL faţă de modul cum a decurs audierea. „E de un interes public extraordinar cine va ocupa aceste funcţii pentru orice român. Cum să te supere? A fost mai bine că doamna Pivniceru le-a ţinut pe toate închise, acolo, nu a ştiut nimeni nimic, nici cum s-a notat?”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a repetat şi luni apelul către liderii USL „să înceteze atacurile” la adresa instituţiilor ca ANI şi CSM, făcând referire la criticile premierului Victor Ponta legate de audierea la CSM a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA.

„De asemenea, fac un apel în mod deosebit la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Şi ieri, şi azi, a fost atacat şi CSM-ul, şi ANI. Repet, nu spun că sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor şi mai ales când vine vorba de CSM, discutăm despre atacuri la adresa altei puteri în stat. Un proces de intimidare asupra instituţiilor statului, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de CSM, se produce”, a declarat Băsescu, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

Băsescu a spus că primul-ministru trebuia să se refere mai degrabă la „prestaţia celor doi procurori” decât să acuze CSM. „Eu cred că mai degrabă primul-ministru aprecia prestaţia celor doi procurori, decât să acuze CSM-ul că a organizat, vezi Doamne, un circ, un spectacol. Nu, CSM-ul a fost mai transparent decât Ministerul Justiţiei şi a vrut ca oricine a fost interesat să vadă din discuţii calitatea candidaţilor la funcţia de procuror general al României şi la funcţia de procuror-şef DNA, două funcţii cheie ale sistemului de justiţie românesc. Eu nu fac comentarii, cum mi s-au părut mie, dar nu văd de ce trebuie să ataci o instituţie care a fost transparentă”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat dacă din audierea de la CSM şi-a făcut şi el o opinie cu privire la cei doi candidaţi, Băsescu a răspuns că nici nu a urmărit audierea pentru că era la Bruxelles şi nu a fost încă sesizat de ministrul Justiţiei cu privire la nominalizări, deci nu are despre ce să vorbească.

„Doamne fereşte! Avizul CSM este consultativ. Eu n-am primit încă, n-am fost sesizat de ministrul Justiţiei, deci eu nu am despre ce să vorbesc. Eu am remarcat doar atacul pe care l-a făcut domnul Victor Ponta la adresa CSM, care a instituit o procedură transparentă, iar, ca şef al statului, sunt obligat de Constituţie să apăr instituţiile statului”, a răspuns preşedintele.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţine şefului statului.

Cele mai citite

Peste 1,6 milioane de lei, valoarea amenzilor aplicate de polițiști, în prima zi a anului 2025

În cadrul acţiunii „Blocada”, desfăşurată sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, au fost mobilizați peste 2.500 de poliţişti şi jandarmi, care au organizat 296 de...

China desfășoară o patrulă de luptă în jurul Taiwanului: Xi Jinping subliniază „reunificarea națională”

Mai multe avioane și nave de război chineze au efectuat o patrulă de luptă în apropierea Taiwanului, începând cu noul an, în timp ce...

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă