15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialMoldova, încă o şansă europeană

Moldova, încă o şansă europeană

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost als aseară în funcţia de preşedinte al Parlamentului moldovean, consfiinţind refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană.

 

Consiliul Politic al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a decis ieri formarea unei coaliţii de centru-dreapta, a anunţat liderul formaţiunii, Marian Lupu. Potrivit lui Lupu, în cadrul Consiliului s-au discutat trei opţiuni: o coaliţie de centru-stânga cu Partidul Comuniştilor (PCRM), o coaliţie de centru-dreapta cu Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) sau să nu fie constituită nici o alianţă. Cu majoritate de voturi s-a decis ca PDM să formeze o alianţă de centru-dreapta, iar pentru aceasta au votat 201 dintre cei 228 de membri.

Decizia este surprinzătoare în măsura în care, cu numai câteva zile în urmă, Lupu dădea de înţeles că înclină către o alianţă de guvernare cu comuniştii, a căror ofertă o considera foarte atractivă. Cu toate acestea, după negocierile de miercuri seara şi cele de joi dimineaţa dintre PD, PLDM şi PL, şefii PD au decis cu entuziasm să refacă Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE)

Cum se împart funcţiile?

Cel mai probabil, Lupu a primit funcţia de preşedinte (speaker) al Parlamentului, care, în imposibilitatea de a se alege un pre-şedinte al republicii, va funcţiona ca preşedinte interimar. În precedenta legislatură, care a durat aproape un an, Lupu a făcut greşeala să accepte funcţia de preşedinte al ţării în condiţiile în care cele patru partide ale AIE de la acea dată nu aveau majoritatea necesară, de 61 de mandate, pentru a alege un preşedinte. Astfel, Lupu a rămas de fapt fără nici o funcţie, în vreme ce Filat şi-a asigurat funcţia de prim-ministru, iar Ghimpu pe cea de şef interimar al statului.

Ceva de felul acesta a încercat să îi propună şi Voronin care, potrivit portalului ştireazilei.md, i-ar fi oferit lui Lupu postul iluzoriu de preşedinte, în vreme ce ar fi reţinut pentru el preşedinţia Parlamentului şi pentru comunistul Igor Dodon pe aceea de prim-ministru. Cum PD şi comuniştii nu adunau mai mult de 57 de mandate, cel mai probabil că Voronin ar fi asigurat în felul acesta conducerea integrală a ţării pentru comunişti. PLDM+PD+PL au împreună 59 de mandate şi le este, teoretic, mai uşor să convingă doi comunişti să schimbe tabăra. Dacă acest lucru se va întâmpla, Lupu devine şeful statului, iar funcţia de speaker îi va reveni lui Mihai Ghimpu. Dacă nu, liderul liberal pare să se fi asigurat că va avea totuşi un cuvânt greu de spus în viitorul guvern. Potrivit Jurnal de Chişinău, PL a obţinut conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). În schimb, Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei (CCCEC) va fi desfiinţat în următoarele trei luni, iar procuror general va rămâne Valeriu Zubco.

Vlad Filat, care a înţeles beneficiile politice şi electorale ale adminstrării bugetului de stat, îşi va păstra funcţia de premier.

Refacerea AIE într-un moment în care nimeni nu mai credea că este posibilă salvează in extremis şansele unei apropieri consistente a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, unul din obiectivele de politică externă asumate ale României. Criza politică de la Chişinău nu este însă încheiată pentru că, dacă nu se va reuşi alegerea unui preşedinte, Lupu va trebui să dizolve Parlamentul şi să organizeze alegeri anticipate. În ultimul an, AIE a ajuns în pragul destrămării, din cauza luptelor interne. Acum cele trei partide au primit o doua şansă.

Cele mai citite

S-a stabilit arbitrul de la meciul PAOK – FCSB, din Europa League

Neamțul Sascha Stegemann va conduce partida dintre PAOK și FCSB din etapa a doua a UEFA Europa League. Meciul dintre PAOK Salonic și FCSB, din...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...

Oțelul Galați a transferat un mijlocaș belgian!

Oțelul Galați a anunțat transferul mijlocașului belgian Samy Bourard, un jucător cu experiență internațională, care a semnat un contract până la sfârșitul sezonului. Oțelul Galați...
Ultima oră
Pe aceeași temă