20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialModificari ale Codului de procedura fiscala

Modificari ale Codului de procedura fiscala

Contribuabilii constanteni se confrunta, de la inceputul acestui an, cu o serie de probleme legate de Codul de procedura fiscala. Acesta a fost modificat la 1 ianuarie 2007, conform prevederilor Legii nr. 505/2006 privind aprobarea OG nr. 35/2006 pentru modificarea si completarea OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicat in Monitorul Oficial nr. 1054/2006. Specialistii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta prezinta principalele noutati.

Una dintre cele mai importante modificari se refera la faptul ca organul fiscal competent pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente este cel in a carui raza teritoriala este situat fiecare sediu permanent. In cazul unui sediu a carui activitate se desfasoara pe raza teritoriala a mai multor organe fiscale, competenta este a organului unde acesta isi incepe activitatea.
Termenul de emitere a solutiei fiscale individuale anticipate este de 45 de zile de la depunerea cererii. De asemenea, nu se percep majorari de intarziere si nu se aplica sanctiuni, daca obligatiile fiscale sunt indeplinite in termen de 60 de zile de la incetarea cazului de forta majora sau a cazului fortuit.

Probleme in cazul depasirii termenului legal

Directorul executiv al DGFP Constanta, Silvia Mihai, spune ca o alta noutate este faptul ca, dupa 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale, cu exceptia contribuabililor inactivi sau a celor din evidenta speciala, organul fiscal procedeaza la stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale.
“Pentru contribuabilii care au obligatia declararii bunurilor sau veniturilor impozabile, impunerea din oficiu se face prin estimarea bazei de impunere”, adauga seful DGFP Constanta. In cazul sumei insuficiente platite pentru stingerea obligatiilor fiscale, se vor stinge datoriile corelative tipului de creanta fiscala principala stabilita de contribuabil.

Ordinea de stingere a datoriilor

Noul Cod de procedura fiscala stabileste si ordinea stingerii datoriilor. Pe primul loc stau rata si dobanda lunii curente din graficul de esalonare a platii sau suma amanata la plata impreuna cu dobanzile pe perioada amanarii, precum si obligatiile fiscale curente pentru mentinerea inlesnirii.
Pe locul secund se situeaza obligatiile fiscale principale sau accesorii, in ordinea vechimii, cu exceptia cazului cand s-a inceput executarea silita. Ultimele pozitii sunt ocupate de sumele urmatoarelor rate din graficul de esalonare la plata sau amanare la plata si datoriile viitoare, la cererea contribuabililor.

Debitorul trebuie sa fie instiintat

Codul de procedura fiscala prevede si faptul ca organul fiscal competent trebuie sa instiinteze debitorul despre modul in care s-a efectuat stingerea datoriilor. Astfel, compensarea creantelor debitorului se face cu obligatiile datorate aceluiasi buget, in urmatoarea ordine: bugetul statului, fonduri de risc, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si fondurile comunitare, cum ar fi PHARE, ISPA, fonduri structurale si, respectiv, fondul de coeziune.

Operatiuni fara TVA

Pentru valorificarea bunurilor sechestrate prin vanzare la licitatie, ofertantii sunt obligati sa plateasca o taxa de participare care reprezinta 10% din pretul de pornire a licitatiei sau pot sa constituie o garantie sub forma scrisorii de garantie bancara. In cazul in care ofertantul este declarat adjudecatar, organul de executare va valorifica scrisoarea de garantie bancara. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2007, operatiunea de transfer al bunului imobil in proprietate publica (operatiunea de dare in plata) nu mai este scutita de taxa pe valoarea adaugata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă