18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialModificarea Legii audiovizualului, susținută de opt membri CNA

Modificarea Legii audiovizualului, susținută de opt membri CNA

Opt membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au avizat favorabil, în şedinţa de marţi, un proiect de lege care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA de Parlament, informează Mediafax.

Citește și: Neînțelegeri la CNA pe modificarea Legii audiovizualului

Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de marţi a CNA: Răsvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului şi preşedinte de şedinţă, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea. La şedinţa CNA de marţi nu participă preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, şi doi membri – Lorand Turos şi Gabriel Tufeanu.

Astfel, CNA a analizat o propunere legislativă pentru modificarea articolului 20 din Legea audiovizualului, ca urmare a unei solicitări primite în acest sens de la Parlament, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a Consiliului.

Acest subiect a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi la propunerea lui Valentin Jucan şi cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi, deşi nu se aflase iniţial pe ordinea de zi a şedinţei.

Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a spus că acesta nu a fost introdus de la început pe ordinea de zi a şedinţei de marţi întrucât membrii Consiliului nu au ştiut că a venit această solicitare şi că ea are menţiunea “foarte urgent”.

În cele din urmă, CNA, prin votul celor opt membri prezenţi la şedinţa de marţi, a avizat favorabil propunerea de modificare a Legii audiovizualului, care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: “Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului”.

În această situaţie, “Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte”, iar “fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului”.

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA de marţi, la propunerea lui Viorel Buda şi a lui Valentin Jucan, CNA a adoptat două observaţii la această iniţiativă legislativă.

Astfel, Viorel Buda a propus ca membrii CNA să nu susţină prevederea din această iniţiativă legislativă potrivit căreia “fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului”.

“Opinia mea este că acest articol nu aduce niciun fel de îmbunătăţire, ba mai mult îngrădeşte ceea ce se prevede în articolul 14, respectiv că membrii Consiliului aleg un preşedinte care este validat de Parlament (…) Şi, de asemenea, mi se pare că nu putem să decădem o persoană din dreptul de a alege şi de a fi aleasă. Am înţeles, îi dai cartonaş roşu, îl elimini, dar nu înseamnă că nu mai joacă fotbal niciodată. I-am lua dreptul unei persoane de a fi aleasă”, a spus Buda.

Pe de altă parte, Valentin Jucan a spus că membrii CNA ar trebui să le propună parlamentarilor şi modificarea articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, care prevede că mandatul preşedintelui Consiliului este de 6 ani.

“Pentru concordanţa actului normativ cu reglementările privind durata mandatului preşedintelui, vă propunem modificarea articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, în sensul că mandatul de preşedinte al Consiliului se exercită pe perioada mandatului de membru. În situaţia în care un membru al Consiliului este ales preşedinte după exercitarea, de exemplu, a doi ani din mandat, se observă imposibilitatea aplicării articolului 14, alineatului 1 în forma actuală, respectivul mandat neputând avea un termen de şase ani”, a mai spus Jucan.

Astfel, în urma discuţiilor, cei opt membri ai CNA au decis să susţină propunerea de modificare a Legii audiovizualului, cu aceste observaţii.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului vine în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Totuşi, contactat pe 2 aprilie de MEDIAFAX, Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat de el alături de Gigel Ştirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

“Raportul (de activitate al CNA, n.r.), având un caracter care priveşte în primul rând activitatea managerială la nivelul CNA sau şi acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul îl exercită asupra CNA să capete un sens mai practic, fără să ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situaţia de la TVR şi de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde există Consilii de Administraţie, cu CNA, care este un organism de reglementare şi control pe baza directivei europene. În aceste condiţii, propunerea noastră a fost ca, în cazul în care raportul CNA este respins de Parlament, preşedintele în funcţie al CNA să îşi piardă funcţia de preşedinte, rămânând membru, şi să fie ales pe durata mandatului cât a mai rămas din mandatul preşedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalţi membri, evident cu votul din Parlament, ca să respectăm toată procedura legală”, a spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a găsit această soluţie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

“Este vorba de o iniţiativă care îşi propune să mărească responsabilitatea CNA în raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o instituţie în subordinea Parlamentului, este normal ca şi controlul parlamentar, cum este la alte instituţii, să aibă şi efecte, pentru că altfel un control care nu prevede niciun fel de sancţiune nu mai este un control de fapt”, a spus Georgică Severin.

El a precizat că prin această iniţiativă legislativă se încearcă “responsabilizarea CNA” şi a preşedintelui Consiliului.

“Este vorba despre a da un sentiment de responsabilitate CNA. Atunci şi preşedintele CNA va fi mult mai atent la modul cum conlucrează cu colegii, la modul cum se gestionează banii, la modul cum se achiziţionează bunurile, la scandalurile care apar pe lângă instituţie, pentru că, în acest moment dat, el, ştiindu-se pe un mandat de şase ani, el este ultrafericit şi crede că poate să facă absolut orice doreşte. Noi nu vrem să scăpăm de nimeni, noi nu ne atingem de inamovibilitatea membrilor. S-au lansat în spaţiul public diverse propuneri ca să se includă acelaşi sistem ca la CA-ul de la TVR sau ca la CA-ul de la Radio. Cea mai mare valoare a CNA din punctul de vedere al independenţei sale este inamovibilitatea. Nu o să fiu niciodată de acord ca o eventuală schimbare de majoritate să ducă la înlocuirea CNA, pentru că s-ar pierde rolul de autoritate de reglementare”, a mai spus Severin.

Întrebat dacă această iniţiativă legislativă deschide posibilitatea ca Parlamentul să schimbe în fiecare an preşedintele CNA, Georgică Severin a spus: “Nu văd rostul să schimbi un preşedinte dacă lucrurile funcţionează. El oricum rămâne membru, nu schimbi majorităţi. Ce câştigi? Se încearcă rezolvarea unei situaţii când apar probleme”.

Totodată, el a precizat că proiectul a fost depus “în procedură de urgenţă” la Camera Deputaţilor.

“Înseamnă că se va grăbi dezbaterea acestui proiect de lege, evident, dacă plenul va aproba procedura de urgenţă. Evident, el intră într-un circuit legislativ, nu vă imaginaţi că acest proiect de lege depus astăzi se va aplica într-o săptămână, o lună, două luni. E un întreg circuit legislativ”, a mai spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a discutat la Guvern în vederea iniţierii unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest caz, Georgică Severin a spus că nu a dorit să se interpreteze că această iniţiativă este făcută “cu dedicaţie”.

“Imaginaţi-vă cum ar privi lumea o ordonanţă pe acest subiect. La modul serios, când apar asemenea situaţii, care nu trebuie să apară, trebuie să existe o cale de a le rezolva, pentru că instituţia trebuie să funcţioneze, nu să se dea în judecată între ei. Nu poţi să blochezi audierile la CNA sau toate problemele care apar (…) e un munte de probleme şi ei sunt blocaţi. Din această perspectivă trebuie să găsim soluţie”, a mai spus Georgică Severin.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă