1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialMobila, operă de artă personalizată

Mobila, operă de artă personalizată

Imaginaţi-vă că ajungeţi acasă obosiţi, după o zi de muncă. Intraţi în sufra­gerie şi căutaţi cu privirea o oază de confort. Ochii vi se îndreaptă către fotoliu. Acum imaginaţi-vă că înainte de a vă aşeza pe el, staţi şi îl admiraţi. Dacă nu vă puteţi gândi la un motiv bun pentru a face asta, Arthur Gabriel Dinu vă poate oferi unul. El, împreună cu două prietene, Laura Lungu şi Irina Pogonaru, persona­lizează fotolii.

Pentru Arthur, pasiunea pentru pictură a existat dintotdeauna şi o vede ca pe „o chestie nativă”. De când era mic, cerea într-una foi şi creioane ca să dese­neze, aşa că a decis. Asta este ceea ce vrea să facă tot restul vieţii. El a optat pentru Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, oraşul său natal. Şi-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi în prezent urmează cursurile de master ale aceleiaşi facultăţi. Înainte de a crea artă „pe patru picioare”, a lucrat ca freelancer în domeniul designului, executând diverse comenzi pentru cine era dispus să plătească.

Ideea cu fotoliile personalizate nu-i apar­ţine lui, ci Irinei Pogonaru care, acum un an, văzând în străinătate un astfel de foto­liu, s-a gândit că ar putea face acelaşi lu­cru, dar la un preţ mai accesibil. Ea şi-a împărtăşit ideea cu Laura şi Arthur şi aşa a fost creată prima serie de 5 „photolii”, cum sunt numite ineditele piese. Acestea au fost pictate în stilul „artei pop”, dar tână­rului artist îi place „absolut orice curent din pictură”, de la renascentism până la arta urbană, şi le-ar putea transpune pe fiecare dintre ele cu acelaşi entuziasm şi măiestrie. În scurt timp, lucrările lui au început să fie admirate de mai multă lume şi, astfel, comenzile s-au înmulţit, transformând ingeniozitatea celor trei tineri într-o afacere de succes.

Însă Arthur nu se limitează doar la fotolii. El poate personaliza orice, de la divane la dulapuri şi poate chiar să facă amenajări complete în stilul „photoliu”. Totul este pictat de mână cu o vopsea 
specială, fără ajutorul şabloanelor, pentru a oferi unicitate fiecărui produs. Timpul 
pe care acesta îl dedică unei lucrări variază în funcţie de complexitatea ei, dar timpul standard de onorare a unei co­menzi este de două săptămâni. El zice că „inspiraţia e în orice te înconjoară” şi o poate găsi la fel de uşor într-un peisaj li­niştit din natură, cât şi în aglomeraţia marilor oraşe, „la orice colţ de stradă”. Când pictează, îi place să asculte muzică, să-şi aprindă câte o ţigară, să soar­bă 
dintr-un pahar cu vin. Din când în când, mai ia câte o pauză pentru a-şi lim­pezi mintea, dar se apucă din nou cu aceeaşi pasiune.

În viitor, speră să continue proiectul „photoliu”, cel mai important în care s-a implicat până acum, şi, în paralel cu acesta, să-şi pornească propria afacere în domeniul designului vestimentar şi a designului de bijuterii. I-ar plăcea să locuiască în Franţa sau în Italia, ţările marilor pictori. Lucrările lui pot fi admirate pe site-ul www.photoliu.com, de unde pot fi şi achiziţionate. Modelele prezentate acolo nu sunt singurele disponibile, clienţii având posibilitatea de a persona­liza orice obiect de mobilier cu orice ima­gine doresc. Preţurile variază de la 250-350 de euro pentru un scaun, la 500-800 euro, pentru un fotoliu sau 1.200-1.500 de euro, pentru o canapea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă