18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMoartea lui Milosevici, un complot esuat?

Moartea lui Milosevici, un complot esuat?

Abia ajuns pe aeroportul din Amsterdam de la Moscova, fiul lui Slobodan Milosevici, Marko, s-a dus glont la reporterii APTN, carora le-a spus ca tatal sau n-a murit, ci a fost ucis.
„A fost o crima”, a declarat, sigur pe el, Marko Milosevici. Acuzatiile formulate de Marko si de avocatul Zdenko Tomanovici cum ca Milosevici ar fi fost otravit se bazeaza pe faptul ca in organismul lui Milosevici ar fi fost descoperit un antibiotic – rifampicina – utilizat la tratarea leprei si tuberculozei, care anuleaza efectele medicatiei cardiovasculare.
Informatia a fost facuta publica luni de toxicologul olandez Donald Uges, care i-a luat probe de sange lui Milosevici cu doua saptamani inainte de moartea acestuia. Uges a afirmat ca nu crede ca Milosevici a dorit sa isi provoace rau, ci doar sa demonstreze TPI ca tratamentul la care era supus in inchisoare nu avea efect astfel incat judecatorii sa aprobe cererea de internare intr-un institut de boli cardiovasculare moscovit.

Stia de rifampicina

Ieri a fost publicat continutul integral al scrisorii trimise de Milosevici ministerului rus de externe, in care cerea din nou sprijin Rusiei pentru a obtine transferul la centrul cardiologic de la Moscova. In scrisoare, datata 8 martie, Milosevici afirma ca TPI ii refuza cu obstinatie tratamentul in Rusia pentru ca se teme ca specialistii rusi ar putea descoperi „masurile active si deliberate luate pentru a-mi distruge sanatatea pe tot parcursul procesului”. Pentru a-si sustine acuzatiile, Milosevici afirma ca a primit cu numai o zi inainte, pe 7 martie, „un document care arata ca pe 12 ianuarie a fost gasit in sangele meu un medicament folosit, cum au recunoscut ei insisi, pentru tratarea leprei si tuberculozei, in conditiile in care nu am luat niciodata, de cinci ani de cand sunt in inchisoarea lor, nici un fel de antibiotic”. Faptul ca medicamentul respectiv i-a fost administrat lui Milosevici pare un fapt incontestabil. Diferentele apar cand se incearca un raspuns la intrebarea „cum a ajuns rifampicina in sangele lui?”. Milosevici si familia par sa fi fost convinsi ca „otrava” i-a fost administrata de „inamicii” care vroiau sa-i inchida gura. Oficialii ONU considera insa ca ar putea fi vorba de un complot al grupului din jurul lui Milosevici de a scapa de inchisoare pe motive de sanatate.

Medicamente ilicite
si alcool

Potrivit cotidianului The Times, medicii TPI au constatat ca medicamentele prescrise oficial nu isi fac efectul si in aceeasi zi de 12 ianuarie au informat tribunalul ca cea mai probabila explicatie era ca Milosevici lua in secret medicamente neprescrise. Ar fi fost a doua oara. In 2003, medicii inchisorii au descoperit ca Milosevici lua medicamente prescrise de doctorul lui din Belgrad in locul celor prescrise de ei.
Associated Press cita ieri un oficial ONU, potrivit caruia „fostul lider sarb avea acces in mod regulat la medicamente si la alcool”. Situatia a devenit atat de serioasa incat directorul inchisorii a informat tribunalul ca nu mai poate garanta sanatatea lui Milosevici. Directorul Timothy McFadden a refuzat sa comenteze. Faptul ca Slobodan Milosevici era un bautor inrait de whisky este de notorietate. Richard Holbrooke, fostul ambasador SUA la ONU, aminteste ca aceasta slabiciune a lui Milosevici a fost exploatata de americani in timpul negocierilor pentru acordurile de la Dayton.

Rusii nu cred

Marko Milosevici a venit la Institutul Medico-Legal Olandez de la Haga, unde se afla cadavrul tatalui sau, insotit de patru medici rusi, printre care si Leo Bokeria, directorul Institutului Bakulev din Moscova, unde ar fi urmat sa fie tratat Milosevici daca ar fi obtinut aprobarea TPI. Guvernul rus isi exprimase luni indoiala ca Milosevici ar fi murit din cauza unui atac de cord, iar Bokeria a declarat, inainte sa examineze cadavrul, ca fostul dictator „a murit pentru ca nu a primit o ingrijire adecvata”. Cei patru medici rusi au primit acceptul autoritatilor olandeze de a examina rezultatele autopsiei realizate duminica de o echipa de medici olandezi, belgieni si sarbi.
Oricare ar fi rezultatele, TPI a anuntat ca ancheta interna declansata privind moartea lui Milosevici va fi una „de durata”. Potrivit Human Rights Watch, daca se confirma ca Milosevici a avut acces la medicamente interzise sau la alcool, TPI se va afla intr-o situatie dificila.

Dispute familiale pe marginea funeraliilor

Confuzia privind funeraliile lui Milosevici ramane la fel de adanca. Marko Milosevici a declarat, la Moscova, ca guvernul de la Belgrad nu vrea ca Milosevici sa fie inmormantat in Serbia si ca a primit „amenintari oficiale si neoficiale”. El a afirmat ca ar fi primit acceptul de principiu al primarului Moscovei, Iuri Lujkov, sa il inmormanteze temporar la Moscova pana cand conditiile din Serbia vor permite repatrierea si ca asteapta acordul oficial al guvernului rus. Marko a declarat ca prefera aceasta varianta in locul unei inmormantari in Serbia, unde atat el cat, si mama sa, Mira Markovici, risca sa fie arestati. Numai ca ieri Curtea Suprema de la Belgrad a suspendat mandatul de arestare emis pe numele Mirei Markovici, eliminand astfel toate obstacolele pentru revenirea sa in Serbia. Este drept, vaduva lui Milosevici va trebui sa predea pasaportul, sa depuna o cautiune de 10.000 de euro si sa se prezinte la tribunal pe 23 martie pentru a fi audiata. Mira Markovici este acuzata de abuz de putere, dar si de implicare in asasinarea fostului presedinte al Serbiei si mentor al lui Milosevici, Ivan Stambolici. Mira Markovici s-a pronuntat pentru inmormantarea lui Milosevici in orasul natal, Pojarevat, in vreme ce fiica ei, Marija, opteaza pentru un orasel din Muntenegru.
Ieri, dupa patru ani de audieri, sute de marturii si aproape 200 de milioane de dolari cheltuiti, presedintele completului de judecata, Patrick Robinson, a pronuntat incheierea oficiala a procesului din cauza mortii inculpatului.

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă