10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMoartea lui Arafat, anchetată într-un laborator elveţian

Moartea lui Arafat, anchetată într-un laborator elveţian

Institutul de Radiofizică (IRA) al Centrului Spitalicesc Universitar din cantonul elveţian Vaud (CHUV), cu sediul la Lausanne, a informat miercuri AFP că studiază o cerere de anchetă a autorităţilor palestiniene cu privire la moartea lui Yasser Arafat, relatează Agerpres.

‘Principala noastră grijă este de a garanta independenţa, credibilitatea şi transparenţa oricărei posibile implicări din partea noastră’, a afirmat un purtător de cuvânt al CHUV, Darcy Christen, evitând să confirme dacă laboratorul elveţian a acceptat să recurgă la teste asupra rămăşiţelor liderului palestinian.

Teza otrăvirii lui Yasser Arafat a fost relansată în 3 iulie prin difuzarea de către Al-Jazeera a unui documentar în care se menţionează că Institutul de radiofizică din Lausanne – care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe efectele personale ale lui Arafat remise văduvei sale de spitalul din Percy (de lângă Paris), unde acesta a decedat în 11 noiembrie 2004 – a descoperit pe acestea o ‘cantitate anormală de poloniu’.

În consecinţă, văduva lui Yasser Arafat a depus în 31 iulie în Franţa o plângere împotriva unor autori necunoscuţi pentru asasinat.

Poloniul este o substanţă radioactivă de înaltă toxicitate, care a servit la otrăvirea în 2006, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, ex-spion rus devenit opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă