19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMJ anunţă finalizarea dezvoltării aplicaţiei ECRIS IV

MJ anunţă finalizarea dezvoltării aplicaţiei ECRIS IV

Ministerul Justiţiei a finalizat dezvoltarea aplicaţiei ECRIS IV, urmând ca noua variantă, deja funcţională la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti din luna august, să fie instalată în toate instanţele judecătoreşti în perioada 19-20 noiembrie, informează NewsIn.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, noua variantă a aplicaţiei software ECRIS IV conţine îmbunătăţiri substanţiale faţă de varianta anterioară. Astfel, au fost adăugate submodulele de executări penale, executări civile, statistică judiciară, probaţiune. Totodată au fost introduse o serie de funcţii noi care permit, păstrarea numărului unic chiar şi în situaţia casării cu trimitere spre rejudecare la aceeaşi instanţă, funcţia de rerepartizare automată a dosarelor pe complete de judecată în cazul apariţiei incidentelor procedurale ce împiedică primul complet sesizat să soluţioneze dosarul, funcţia de transfer a hotărârii judecătoreşti în format electronic de la o instanţă la alta, în cazul exercitării căilor de atac, funcţia de interconectare cu aplicaţia de evidenţă de deţinuţilor utilizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi alte facilităţi.

Totodată, anunţă MJ, noua aplicaţie va conţine în formă electronică toate registrele şi rapoartele prevăzute de Regulamentul de ordine interioară a instanţelor.

De asemenea, Ministerul Justiţiei a organizat cursuri de instruire, anterior instalării aplicaţiei, la care au participat aproximativ 200 de specialişti IT şi grefieri de la toate curţile de apel şi tribunalele precum şi de la judecătoriile din Bucureşti. Au fost de asemenea furnizate manualele de instalare, administrare şi utilizare a aplicaţiei software ECRIS IV tuturor instanţelor de judecată.

Reprezentanţii MJ arată că implementarea şi utilizarea acestor noi module şi funcţii vor concura la accelerarea actului de justiţie prin degrevarea unei părţi a personalului instanţelor de unele dintre operaţiunile redundante şi prin managementul performant al informaţiei. „De asemenea, noul modul de statistică judiciară va permite o evaluare obiectivă a încărcăturii instanţelor şi va furniza date relevante ce vor susţine procesul de reformă în derulare”, se arată în comunicatul citat.

Mai mult, pe lângă instalarea noii variante a ECRIS în instanţe, Ministerul Justiţiei va implementa şi noua variantă a portalului instanţelor, aplicaţie realizată pe o platformă software superioară sub aspect tehnic celei actuale, care va permite consultarea mai multor date extrase din dosare şi o îmbunătăţire a funcţiei de căutare sub aspectul vitezei de răspuns. De asemenea, se va instala şi noua variantă a aplicaţiei Info-chioşc – adiţională sistemului ECRIS modul instanţe.

ECRIS este aplicaţia de gestiune a management al dosarelor de instanţe, repartizare aleatorie a dosarelor, rapoarte şi statistică care funcţionează în toate instanţele din anul 2006. Prima variantă a aplicaţiei a fost dezvoltată din fonduri Phare şi instalată în 17 instanţe şi 17 parchete în anul 2003. În anul 2004 a fost dezvoltată a doua variantă, iar în 2005-2006 varianta ECRIS III, care a fost instalată la acea dată în toate instanţele odată cu lansarea portalului instanţelor de judecată.

Dezvoltarea noii variante a aplicaţiei a avut la bază solicitările formulate de instanţe privind îmbunătăţirea variantei ECRIS III, solicitări care au fost evaluate de Comisa de analiză formată atât din judecători, grefieri şi personal IT de la instanţele judecătoreşti din Bucureşti, cât şi specialiştii desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei ca membri în Comisie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă