12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMitropolitul Clujului: Să se instaleze pacea în Siria pentru ca oamenii să...

Mitropolitul Clujului: Să se instaleze pacea în Siria pentru ca oamenii să nu mai plece de acolo, să stea la căsuța lor

Comunitatea internațională ar trebui să facă tot ce poate pentru ca în Siria să se instaleze pacea, astfel încât "să nu mai trebuiască să plece valuri, valuri de musulmani de acolo", a declarat, duminică, la Alba Iulia, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, care a susținut că etosul Europei nu trebuie să se schimbe, transmite Agerpres.

"Vin amărâții hăituiți de război, dar ar trebui să se pună pace acolo la ei acasă, să nu mai trebuiască să plece. Cine ar putea pune pace la ei acasă? Rușii și americanii", a susținut mitropolitul Andrei, prezent, alături de Rabinul șef, Rafael Shaffer, la o dezbatere despre "Migrația religiei sau religia migrației".

Mitropolitul Clujului a susținut că musulmanii "încă nu au ajuns la măsura în care să poată înțelege democrația așa cum este ea sau cum o înțelegem noi". Ierarhul a amintit de "Primăvara arabă", care a dat, în opinia acestuia, "faliment".

"Cred că, deocamdată, stilul lor de viață, etosul lor este altul. Nu știu dacă sunt în stare să înțeleagă democrația. Am dori, am dori, dar e greu cu ei. (…) O fi valabilă democrația și pentru ei, dar eu cred că e cam pe la mijloc răspunsul. Deocamdată, până când înțeleg democrația, eu cred că ar trebui să fie și mijloace care să îi oblige să respecte democrația", a declarat IPS Andrei Andreicuț.

El a susținut și că etosul Europei nu ar trebui să se schimbe. "Să-i primim cu drag și pe ceilalți amărâți care vin să muncească în Europa, dar, în același timp, cred că comunitatea internațională ar trebui să facă tot ce poate ca acolo în Siria să se pună pacea, în Irak să se pună pacea și să nu mai trebuiască să plece valuri — valuri de musulmani de acolo. Să stea la căsuța lor. Că-i mai bine acolo. Cred că aceasta ar fi soluția. Că îmbătrânește Europa și că are nevoie de mână de muncă, încă mai are și tineri pe care să-i determine să facă copii. Asta este. E o situație tristă", a apreciat înaltul ierarh ortodox.

Mitropolitul a spus că musulmanii au câte cinci, șase copii, iar creștinii câte un copil. "Și atunci, să aibă și creștinii măcar câte trei. Și atunci s-ar redresa Europa. Dar ca să se întâmple lucrul acesta, este misiune și a duhovnicilor, dar e și misiunea guvernelor", a arătat Andreicuț, care a adăugat că acestea ar trebui să aibă mai multă grijă de familiile tinere, să le dea o bonificație celor care au al doilea, al treilea, al patrulea copil.

"Și apoi, atunci, s-ar rezolva problema aceasta. Sigur, să aibă grijă de mamele care cresc copii, să fie acele indemnizații pentru copii mai mari și atunci Europa nu ar îmbătrâni", a opinat ierarhul.

Acesta a subliniat că este nevoie de educație, dar și de coerciție. "Trebuie să ne apărăm valorile. Dacă comunitatea internațională ar lua foarte în serios această stare tristă de lucruri, ar face în așa fel să se termine cu războiul în Siria. Tot zic că vor să termine, dar nu pun problema în serios. Să se termine, să nu mai plece musulmanii de acolo, aceia mulți care vin apoi în Franța și fac ce fac. Să mai stea la casa lor", a conchis mitropolitul.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă