27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMitropolitul Ardealului blamează, în Pastorala de Sf. Nicolae, "grupările religioase stiliste"

Mitropolitul Ardealului blamează, în Pastorala de Sf. Nicolae, “grupările religioase stiliste”

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, le cere credincioşilor ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului, prin intermediul Pastoralei de Sfântul Nicolae, să se ferească de “grupările religioase stiliste” care au apărut atât în judeţul Sibiu, cât şi în Braşov, informează Mediafax.

Mitropolitul Ardealului a trimis tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Sibiului – judeţele Sibiu şi Braşov – Pastorala care va fi citită după slujba oficiată în ziua de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, iar prin aceasta le vorbeşte credincioşilor despre “pericolul” de a fi înşelaţi de ortodocşi care nu mai au legătură cu Biserica Ortodoxă, fiind organizaţi în secte stiliste şi îi îndeamnă să “părăsească păcatele, dar nu şi Biserica”.

“Cu durere şi părintească grijă, trebuie să atragem atenţia credincioşilor noştri şi asupra grupărilor religioase care îşi spun «Biserici Ortodoxe», dar care nu au rămas în comuniune, în frăţietate creştină şi sinodalitate canonică cu Biserica Dreptmăritoare. Şi ne referim aici, mai ales, la acel grup minor de credincioşi, preoţi şi laici, rupţi din Biserica Ortodoxă, care încearcă, tot mai mult în ultima vreme, să se reorganizeze, sub forma schismei stiliste (cunoaştem cu toţii că o astfel de mănăstire s-a ridicat în Arhiepiscopia noastră în preajma localităţii Şelimbăr, jud. Sibiu, având şi un episcop, iar în Braşov se construieşte o biserică stilistă, fără credincioşi)”, scrie Mitropolitul Ardealului în prima parte a Pastoralei sale, postate, joi, pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Înaltul prelat susţine că “pericolul cel mare vine tocmai din înşelarea credincioşilor noştri, prin săvârşirea unor slujbe identice, de preoţi şi ierarhi care nu au succesiune apostolică, şi astfel serviciile lor religioase nu sunt valide canonic şi nu sunt primite la Dumnezeu”.

“De aceea, ei se consideră adevăraţii ortodocşi, batjocorând lucrările Bisericii noastre prin practica rebotezării ortodocşilor şi absolutizarea ideii de sfântul calendar (cel pe stil vechii). Biserica Ortodoxă Română se află în «intercomuniune» cu toate Bisericile Ortodoxe, inclusiv cu cele care respectă vechiul calendar iulian, şi slujim împreună, fără să ni se ceară rebotezarea noastră ca fiind eretici. Feriţi-vă de uneltirile acestor «superortodocşi!» că nu sunt decât lupi amăgitori, îmbrăcaţi în piei de oaie!”, scrie IPS Laurenţiu Streza.

În plus, Mitropolitul Ardealului îi blamează pe credincioşii care “se consideră membri ai Bisericii Ortodoxe, dar îi ignoră credinţa şi îi dispreţuiesc rânduielile”

“Nu este suficient să ne botezăm copiii, să ne cununăm, să ne înmormântăm părinţii şi să mai trecem câteodată pe la biserică pentru a da o pomenire şi a aprinde o lumânare, iar în rest să trăim după cum ne convine mai bine, neţinând seama de învăţăturile credinţei, de poruncile lui Dumnezeu. Iubiţi credincioşi, să ne ferim de aceste căderi de la integritatea credinţei şi a vieţii în Biserică. Să părăsim păcatele, dar nu şi Biserica. Să rămânem în Biserică, dar nu şi în păcate”, îi îndeamnă Mitropolitul Ardealului pe credincioşi la finalul Pastoralei de Sfântul Nicolae.

Mitropolitul le mai cere credincioşilor să-l urmeze pe Sfântul Nicolae “în credinţă, în nădejde, dar mai ales în dragoste”.

“Iar dragostea să ne-o arătăm, mai întâi, prin responsabilitatea faţă de familiile şi copiii noştri, faţă de integritatea lor fizică şi psihică, morală şi spirituală, şi apoi prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri, lipsuri şi încercări”, se arată în Pastorală.

La finalul textului ce va fi citit în bisericile din toată Arhiepiscopia Ardealului, IPS Laurenţiu Streza le cere credincioşilor să fie milostivi şi să-i ajute pe cei aflaţi la nevoie sau în momente grele ale vieţii lor.

 

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Trafic de droguri la Craiova. Două persoane au fost reținute

La data de 15 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat o...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă