26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialMitropolitul Andrei Andreicuţ a deschis prima şcoală confesională

Mitropolitul Andrei Andreicuţ a deschis prima şcoală confesională

Prima şcoală confesională ortodoxă din judeţ s-a deschis azi la Cluj. Ea poartă numele de Colegiul Naţional Ortodox şi va funcţiona sub oblăduirea Seminarului Teologic Ortodox. Această şcoală reia trtadiţia bogată a şcolilor confesionale care funcţionau în Transilvania înainte de instaurarea regimul comunist. În primul an, la această şcoală s-au înscris 75 de copii, care formează două clase pregătitoare şi două clase I.

Părinţii vor opta între învăţarea intensivă a limbii engleze şi a limbii germane. Ulterior, şcoala va avea şi gimnaziu şi liceu. Programa şcolii confesionale va fi identică cu cea din şcolile de stat, însă vor exista mai multe preocupări de natură spirituală, spune mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. „Sufletul unui copil mic este ca o bucată de lut, care poate fi modelată în modul potrivit. Dacă acest copil creşte şi lutul se întăreşte, cu greu mai poate fi modelat”, a spus înaltul ierarh. La rândul lor, profesorii spun că educaţia pe care o vor primi copiii va fi una de foarte bună calitate. Unitatea şcolară va avea şi programe de tip after-school, iar copiii vor primi ajutor la teme şi vor fi hrăniţi la şcoală.

Ce spun părinţii

Părinţii şi copiii privesc cu speranţă începutul noului an şcolar. „Noi ne-am dorit un nou început, iar această şcoală este perfectă, pentru că ea oferă nişte repere morale, care sunt greu de găsit în societatea noastră”, a spus unul dintre tătici.

Exemplul mitropoliei ortodoxe din Cluj va fi urmat şi de alte culte. Episcopia Greco-Catolică a construit în acest an sediul unui nou seminar teologic, care este deja gata, iar anul viitor va fi deschisă şi o şcoală confesională a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La rândul lor, cultele maghiare se pregătesc şi ele să deschidă astfel de şcoli.

 

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă