27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialMiting pentru apararea Policlinicii Coltea

Miting pentru apararea Policlinicii Coltea

Un miting de protest impotriva demolarii Policlinicii Coltea – monument istoric si de arhitectura – a avut loc, ieri, la ora 13, la Fantana din Piata Universitatii. „Salvati Policlinica Coltea & identitatea nationala”; „Identitatea Capitalei noastre, victima lacomiei voastre!”, „Simboluri arhitecturale distruse de interese murdare!” sunt doar cateva dintre pancartele montate de organizatori – Grupul Civic Bucuresti, Alianta Civica, Asociatia de Jurnalisti Civic Media, Asociatia ARTRAD.

Pana in prezent s-au strans peste 700 de semnaturi si proteste on-line in sprijinul Policlinicii Coltea. „Cerem primarului Adriean Videanu dezbatere publica cu arhitectii din OAR si UAR, precum si cu asociatiile civice, in paralel cu o dezbatere televizata pe tema acestei demolari abuzive. Foarte multi cetateni sunt impotriva acestei masuri si doresc pastrarea cladirii istorice de patrimoniu, parte a istoriei si identitatii noastre nationale. Obiectul demolarii este in contradictie cu interesele locuitorilor centrului Bucurestiului si ale tuturor celor cu respect pentru patrimoniul Capitalei”, a declarat Radu Dan Ghelase, presedintele ARTRAD. Acesta a subliniat ca la ora actuala se observa o pasare, de la o autoritate la alta, a raspunderii pentru demolarea Policlinicii Coltea.
Concret, Primaria Sectorului 3 a afirmat ca Spitalul Coltea este cel care poate hotari soarta policlinicii, care – la randul sau – sustine ca totul este prevazut intr-o hotarare de guvern. „Daca aceasta cladire va fi demolata, in locul ei ar trebui amenajata o gradina pentru bolnavii internati in spital, si nu o parcare sau – mai rau – un bloc de birouri”, a mai spus Ghelase.

Autorizatia de desfiintare, reinnoita de primarie

Administratia locala a Sectorului 3 a reinnoit, recent, autorizatia de desfiintare a Policlinicii Spitalului Coltea, eliberata pentru prima data in anul 2002 de Primaria Capitalei. Solicitarea de desfiintare a fost facuta de conducerea spitalului cu acelasi nume, care intentioneaza sa construiasca un nou corp de cladire, la aceeasi adresa, pentru a deschide o policlinica moderna. Actuala cladire a Policlinicii Coltea este veche de 70 de ani, iar unitatea medicala are in program alocarea a 14 milioane euro, fonduri europene, pentru reabilitarea spitalului si modernizarea policlinicii cu acelasi nume. Concret, vor fi amenajate o parcare si un alt corp de cladire, unit de cel al spitalului, in care va functiona un ambulatoriu. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca programul privind reabilitarea Spitalului Coltea trebuie finalizat in pofida protestelor angajatilor. „Este vorba de un contract semnat in urma cu sase ani si pentru care s-au cheltuit multi bani”, a subliniat Nicolaescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă