11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMiting de presiune in favoarea exclusilor de la UBB

Miting de presiune in favoarea exclusilor de la UBB

Aproximativ 300 de tineri maghiari au iesit aseara in strada, la Cluj-Napoca, pentru a protesta impotriva excluderii din randul cadrelor didactice ale Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) a doi lectori. Acestia au fortat instalarea de placute in limba maghiara in cladirile institutiei de invatamant.
Protestatarii, reprezentanti ai mai multor organizatii studentesti si de tineret maghiare, au dorit sa se stranga in fata cladirii universitatii. Primarul municipiului, Emil Boc, nu a autorizat organizarea mitingului acolo, pentru ca actiunea ar fi stanjenit circulatia. Asa ca demonstratia a fost mutata in mica piateta medievala din fata bisericii reformate “Sfantul Gheorghe”, situata la circa o suta de metri de cladirea UBB.
Tinerii au venit cu pancarte ca sa isi manifeste sprijinul fata de lectorii exclusi. Ei sustin ca nu vor altceva decat drepturi egale cu studentii romani, dar ca acestea implica instalarea de placute in limba maghiara.
Unul dintre profesorii Facultatii de Litere, Emese Egyed, a incercat, miercuri, sa monteze placute in interiorul facultatii. Ea a renuntat insa, din cauza opozitiei decanului Mircea Muthu. Cu toate acestea, o serie de studenti de la Facultatea de Stiinte Economice au lipit abtibilduri cu inscriptii in limbile maghiara si germana pe usile mai multor sali. Autocolantele au fost, insa, indepartate de angajatii facultatii.
Scandalul placutelor s-a lasat deja cu excluderea a doi lectori universitari, membri ai Comitetului de Initiativa “Bolyai”, care au fortat instalarea de placute in trei dintre cladirile universitatii. In semn de solidaritate cu cei doi lectori, cei doi prorectori care coordonau linia maghiara de studii si-au dat demisia. De asemenea, si-a dat demisia din Senatul universitar profesorul Emese Egyed.
In tot acest scandal, cei mai multi dintre profesorii de la linia romana, cea germana si de la studiile iudaice s-au solidarizat cu pozitia de principiu a rectorului UBB, Nicolae Bocsan. O serie de cadre didactice sustin, insa, ca a venit vremea unor concesii si ca Rectoratul ar trebui sa accepte instalarea unor placute in mai multe limbi.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă