19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMita americana de la Rovinari, cercetata de DNA

Mita americana de la Rovinari, cercetata de DNA

» Un fost director financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului a recunoscut ca a dat mita unor oficiali din mai multe tari pentru a obtine contracte cu companii. Printre aceste companii se afla si Complexul Energetic Rovinari din Romania.

» DNA Gorj a anuntat ieri ca va demara cercetarile in acest caz dupa ce s-a sesizat din presa.

» De-a lungul ultimilor ani, numerosi sefi ai Complexului de la Rovinari, dar si un ministru s-au aflat in atentia procurorilor anticoruptie.

Richard Morlok, fost director al unei companii din California, a recunoscut in fata anchetatorilor americani ca a planuit coruperea unor oficiali guvernamentali din Romania, China, Coreea de Sud si Arabia Saudita pentru a obtine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul in Orange County-California. Compania condusa de Morlok intre anii 2002 si 2007 concepea si producea valve de control folosite in industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului din toata lumea.

Morlok supraveghea departamentul financiar al societatii si avea responsabilitatea de a aproba anumite plati si transferuri financiare. In fata anchetatorilor, Morlok a declarat ca din 2003 pana in 2006 a incurajat compania sa le dea mita in valoare totala de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii straine de stat, pentru a obtine contracte. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiti angajati de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) si Safco (Arabia Saudita).

In cursul anului 2003, inaintea infiintarii Complexului Energetic Rovinari, conducerea societatii energetice de atunci, Termoelectrica, a incheiat mai multe contracte cu firme din SUA si din Europa. Printre aceste firme se numara si BTG Italia, care avea stranse legaturi contractuale cu Control Components Inc., firma condusa de Richard Morlok. Ion Pisc, director al Termorovinari in 2003, apoi director general al Complexului Energetic Rovinari in perioada aprilie 2004-mai 2006, a declarat ieri ca stie de existenta contractului incheiat cu BTG, dar ca de firma lui Morlok nu a auzit niciodata. "Firma Control Components Inc. nu apare in arhiva noastra de contracte.

Nu stiu de ce au aparut aceste chestii in presa, nu m-am intalnit niciodata cu nici un Morlok si nici nu am auzit de aceasta firma. Le-am spus colegilor sa caute in arhiva. In perioada 2003-2006 eu personal am fost de doua ori in SUA, dar oficial. O data am mers la un curs si apoi intr-o delegatie si cu cei de la SNLO", a declarat Ion Pisc, actualmente director la Termocentrala Rovinari.

In vara anului 2006, Ion Pisc a fost demis de la conducerea Complexului Energetic Rovinari din cauza implicarii sale intr-un scandal legat de vanzarea energiei electrice la un pret mai mic decat cel de productie. Dosarul "Energia" instrumentat de DNA a avut in vizor o tranzactie incheiata intre firma Energy Holding si Complexul Energetic Ro-vinari.

Anul si scandalul
In anul 2007, Complexul Energetic Rovinari a fost din nou scena unui scandal de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, pe data de 3 iunie 2007, Dan Ilie Morega, pe atunci membru in Adunarea Generala a Actionarilor a Complexului Energetic Rovinari, i-a promis fostului ministru al Muncii Paul Pacuraru ca il va sprijini pe fiul acestuia sa obtina contracte de achizitie publica in domeniul formarii profesionale la societatile comerciale de la unitatea energetica. Facilitarea contractului ar fi avut drept conditie numirea de catre fostul ministru a unei persoane indicate de Morega in functia de inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj. In urma acestor intelegeri, pe data de 13 august 2007, fiul ministrului Nicolae Paul Anton Pacuraru a depus o oferta de participare la licitatie si la sediul Complexului Energetic Rovinari.

Procesul lui Paul Pacuraru si al liderului PNL Gorj, Ilie Morega, care au fost trimisi in judecata de DNA, va incepe pe 17 februarie 2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dumitru Cristea, fost director al Complexului Energetic Turceni, Constantin Saceanu, fostul director al Regiei Autonome a Activitatii Nucleare, si Eugen Davidoiu, fostul director al SNLO, sunt si ei vizati de DNA intr-un dosar penal, reiese din rechizitoriul intocmit pe numele fostului ministru Paul Pacuraru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă