-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialMistral, arma dată de Paris agresorului de la Kremlin

Mistral, arma dată de Paris agresorului de la Kremlin

 

Nava de război Vladivostok, un port-elicopter tip Mistral, comandată de Rusia, este testată la Saint-Nazaire şi Franţa se pregăteşte să primească sute de marinari ruşi pentru a fi pregătiţi să exploateze puternica navă franceză de luptă. Parisul a declarat că va furniza nava Rusiei, sfidând cererile aliaţilor săi europeni şi americani.

Franţa refuză să lege contractul făcut cu Rusia pentru construirea şi vânzarea a două port-elicoptere ultraperfecţionate de sancţiunile mai severe contra Moscovei. Potrivit preşedintelui Franois Hollande, acest contract „a fost semnat în 2011 şi va fi realizat”. Poziţia Franţei reprezintă un revers pentru eforturile UE de a arăta o poziţie unitară faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul crizei din Ucraina.

Un grup de 400 marinari ruşi vor veni la 22 iunie în portul atlantic francez Saint-Nazaire pentru a fi instruiţi înainte de a pilota primul dintre cele două port-elicoptere Mistral în Rusia, ce va fi livrat în toamnă. Instruirea este o etapă crucială care face parte din angajamentul Franţei în realizarea contractului de 1,6 miliarde euro pentru furnizarea către Rusia a celor două transportoare, care sunt construite pentru lansarea de atacuri-amfibie cu şalupe de debarcare, elicoptere şi tancuri.

SUA şi alţi aliaţi au cerut guvernului lui FranÇois Hollande să anuleze contractul, menţionând că navele vor ameliora considerabil puterea navală rusă într-un moment în care criza din Ucraina a suscitat tensiuni cu Kremlinul la niveluri neatinse după încheierea Războiului Rece. Sub această presiune, Parisul insistă că antrenamentul marinarilor ruşi nu îi leagă mâinile şi nu va lua o decizie finală privind livrarea până în octombrie. Dar guvernul lui Hollande a declarat, de asemenea, că Franţa are intenţia să onoreze contractul şi în particular responsabilii nu dau nici un semn că vor renunţa.

Tehnologie NATO

Luni de zile, Franţa s-a opus criticilor Administraţiei Obama şi altor guverne occidentale, inclusiv Marea Britanie, faţă de planul de vânzare a navelor Mistral, critici care s-au intensificat după anexarea Crimeii de către Rusia. Luni, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski a avertizat că Rusia ar putea utiliza navele pentru „a ameninţa vecinii”. „Considerăm Rusia un agresor în Crimeea şi nu cred că Franţa ar dori să furnizeze arme utile unui agresor”. Mistral este o armă puternică, acest tip de navă făcând parte integrantă din apărarea NATO şi folosind tehnologii de comunicaţii sensibile pentru coordonarea operaţiunilor cu alte nave NATO.     

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă