23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialMistocareala cu sanatatea celor 350.000 de locuitori ai Galatiului

Mistocareala cu sanatatea celor 350.000 de locuitori ai Galatiului

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a confirmat dupa vizita pe care a efectuat-o la combinatul Mittal Steel Galati, gradul mare al poluarii provocate de procesele tehnologice de pe platforma siderurgica, un subiect despre care autoritatile locale se feresc sa vorbeasca transant, de obicei mergandu-se pe formulari ce sugereaza ca depasirile nu sunt cu mult peste limitele maxime admise.
Exemplul oferit de seful GNM este cel al particulelor in suspensie, la care, in timpul sarjelor, se ajunge la o depasire de 6 ori a valorii maxime admise de normele europene: “Norma europeana pentru particule in suspensie este de 50 mg/mc. Daca ne intrebati pe noi, in momentele de sarja, Mittal Steel se duce la 300 mg/mc”, ne-a declarat comisarul general. Dar depasirile la particule in suspensie sunt inregistrate sistematic, zi de zi si ceas de ceas, iar dovada este data de valorile sedimentarilor de pulberi.
Statisticile oficiale ale Agentiei Regionale de Mediu Galati arata ca in 1992, cand au fost produse 2,8 milioane de tone, depunerile au fost de 32,89 g/mp/luna, in 2000, cand productia a fost de 3,7 milioane tone, media anuala a depunerilor a fost de 9,42 g/mp/ luna, iar in 2005, cand productia de otel a fost de 4,5 milioane de tone, media depunerilor a fost de 8,9 g/mp/luna. Aceste statistici sunt insotite si de o “explicatie” conform careia scaderile sedimentarilor de pulberi “reflecta eficienta investitiilor in protectia mediului, prin filtrari, modernizari etc.”.
Si statisticile oficiale, si “explicatia” sunt  foarte departe de realitate. Spre exemplu, chiar din unele documente emise de administratia combinatului rezulta ca la Sectiile Cazane OLD si OLD 1 de la Uzina Otelarii Refractare, in 2000/2001, masuratorile emisiilor la gura cosului erau de 90-120 mg/mc, iar dupa modernizari prin instalarea de echipamente de desprafuire, valorile de pulberi la cos sunt de 62-70 mg/mc, cu pana la 20 mg/mc peste valoarea maxima admisa de norma europeana.
Depasirile sunt confirmate de comisarii de la Garda de Mediu Galati, care la un control efectuat pe platforma combinatului pe 31 martie 2006, au inregistrate concentratii de pulberi de la 52,31 mg/mc la 62,71 mg/mc.

Marea ironie

De alfel, principala problema pe care o are de rezolvat administratia combinatului in cadrul programului de conformare la normele europene de mediu este montarea echipamentelor de desprafuire la otelarii, investitii ce costa 25 de milioane de dolari. Administratia combinatului a tot amanat aceste investitii, iar in raport cu modul in care este pusa in pericol sanatatea galatenilor, explicatia data comisarului general al GNM dovedeste o crasa iresponsabilitate: “In timpul discutiei, unul din directori mi-a spus ca ei au grija cum gestioneaza banii si se gandesc ca nu cumva sa puna in risc 25 de milioane de dolari. La o instalatie care produce multe miliarde de euro, se pun in discutie 25 de milioane de dolari?”, a declarat comisarul general Silvian Ionescu. Daca luam in calcul ca trustul Mittal a cumparat Sidexul cu 70,5 milioane de dolari doar pe hartie, pentru ca nici pana acum nu a platit AVAS-ului a doua transa de 35 milioane, e clar si de ce reprezentantilor lui Lakshmi Mittal li se par costisitoare echipamentele de desprafuire, pentru ca ar costa aproape tot atat cat ditai combinatul. Faptul ca administratia Mittal Steel ia “la misto” problema poluarii si a punerii in pericol a sanatatii celor 350.000 de locuitori ai Galatiului este dovedit de replica data de senior managerul Ionel Bors sefului Garzii Nationale de Mediu, care l-a intrebat daca in mod special a fost eliberata o sarja cu mari descarcari de pulberi in atmosfera: “Cand l-am intrebat pe domul Bors daca m-a intampinat in mod special cu descarcarea aceea, mi-a raspuns de care praf vorbiti, de ala care vine dinspre oras! Nu conteaza persoana mea, ci autoritatea pe care o reprezint si nu cred ca atitudinea domnului Bors este cea mai potrivita”, a declarat seful GNM.

Cele mai citite

Adolescentă la volan urmărită de poliție pe străzile din București. A avariat cinci mașini

O tânără de 17 ani a fost urmărită în trafic de polițiști pe străzile din București. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3 dimineața,...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă