20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMisterioasa arestare a unui general

Misterioasa arestare a unui general

Dupa afacerea celebrelor fregate, un alt scandal a facut valva in Taiwan dupa ce justitia l-a arestat "discret" pe Cheng Shih-Yu, general-locotenent, fost sef al Armatei a sasea, sub acuzatia de coruptie in exercitarea functiei. Ofiterul de rang foarte inalt a fost plasat imediat la secret, sub motivul ca trebuia impiedicat sa comunice cu eventualii complici si sa distruga dovezile existente asupra faptelor de care era acuzat.
S-a banuit ca a fost vorba despre o reglare de conturi in armata dupa scandalul fregatelor, avand in vedere ca din 2006 Taiwanul si Elvetia negociau – via justitia federala elvetiana – restituirea a 524 de milioane de dolari Taiwanului. In acest context agitat, dupa arestarea si izolarea carcerala a unui general-locotenent care condusese o armata, justitia militara a lasat sa se inteleaga ca ofiterul nu este singurul prezumtiv vinovat, dar ca ar avea in spatele lui o adevarata si vasta retea de coruptie. Iar sumele deturnate si ramificatiile retelei de coruptie sunt importate.

Totul a dus din nou spre afacerea celor sase fregate Lafayette vandute Taiwanului de firma franceza Thompson, devenita Thales, pentru suma de 16,4 miliarde de franci (2,5 milioane de euro). Dupa 2001, justitia franceza a incercat sa afle cine, in Franta, a beneficiat de retrocomisioanele vanzarii pe furis in 1991 a fregatelor catre marina taiwaneza. Investigatiile si comisiile rogatorii internationale ale judecatorilor francezi nu le-au permis identificarea circuitelor financiare urmate de retrocomisioanele de care ar fi putut beneficia cadre din Thompson, responsabili politici sau partide franceze. Magistratii francezi au sperat pana in ultimul moment ca vor putea gasi aceasta pista consultand documentele vamale care ar fi trebuit sa contina lista beneficiarilor comisioanelor varsate chinezilor si taiwanezilor. Dar, succesiv, ministrii de Finante au invocat secretul apararii nationale, refuzand consultarea documentelor. Urmarea a fost ca, recent, judecatorul francez Renaud van Ruymbeke a decis incetarea urmaririi in cazul fregatelor din Taiwan pe motivul "refuzului repetat al puterilor publice" de a ridica secretul apararii in acest dosar. Odata anchetele inchise, guvernul de la Taipei asteapta rambursarea comisioanelor varsate in acea vanzare, inclusiv a dobanzii, suma fiind identificata si blocata de justitia elvetiana in conturile omului de afaceri Andrew Wang, intermediar in tranzactia cu pricina. Intre timp, in Taiwan, 13 ofiteri si 15 negustori de armament au fost condamnati pentru "coruptie si divulgarea secretului militar".

Daca partea financiara a afacerii este inca in curs, incetarea urmaririi in justitie a afacerii blocheaza orice posibilitate de anchetare a episoadelor cele mai morbide ale istoriei. Sinuciderea sau accidentarea au fost singurele piste retinute pentru decesul lui Thierry Imbot, ex-agent al serviciilor secrete franceze in Taiwan, cazut de la fereastra locuintei sale pe 10 octombrie 2000, si al unui fost angajat al firmei Thompson care negociase contractul, Jacques Morisson, cazut si el de la fereastra apartamentului din Neuilly-sur-Seine, la 18 mai 2001…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă