9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialMisiunea lui Sarkozy

Misiunea lui Sarkozy

"Uniunea pentru Mediterana" a fost lansata ieri la Paris sub auspicii extrem de favorabile, cel putin la nivel declarativ.

Spiritul dialogului "a inceput sa adie in jurul Mediteranei", remarca ieri seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner. Initiativa lui Sarkozy de a aduna la Paris peste 40 de sefi de stat si de guvern si de a media intrevederi si dialoguri sensibile a inregistrat primele succese, cel putin la nivel declarativ.

Presedintele Libanului, Michel Suleiman, si omologul sau sirian, Bashar al-Assad, angajat intr-un efort de "reabilitare diplomatica" in Europa, dupa trei ani de izolare din cauza implicarii Damascului in asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, au anuntat ca isi vor relua relatiile diplomatice la nivel de ambasade, fapt salutat de intreaga comunitate internationala, de la Washington la Bruxelles.

Dupa acest prim succes, Sarkozy a avut satisfactia de a-l auzi pe premierul israelian Ehud Olmert declarand, dupa o intrevedere cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, ca un acord de pace israeliano-palestinian "nu a fost niciodata mai aproape" si ca se apropie momentul "unor alegeri dificile".  
Aseara, la dineul oferit inaltilor reprezentanti ai celor 43 de state participante la sommet-ul de la Paris, premierul Israelului, Ehud Olmert, si presedintele Siriei, Bachar al-Assad, s-au aflat pentru prima data la aceeasi masa (rotunda), este adevarat, la distanta de zece locuri.

Astazi, Sarkozy si invitatii sai asista la ceremoniile organizate la Paris cu ocazia Zilei nationale a Frantei. Presedintele Traian Basescu si ceilalti oficiali din Romania vor avea satisfactia de a vedea o aeronava MiG-21 Lancer de la Baza Aeriana 86 de la Fetesti zburand deasupra bulevardului Champs Elysée, in formatie cu patru avioane de lupta Mirage F1, in cadrul traditionalei parade militare.

Cele mai citite

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, la vizita medicală anuală

update În urma examenului medical anual, medicul președintelui Joe Biden a declarat că acesta este ”apt pentru serviciu” și face exerciții fizice cel...

Liderii Congresului ajung la un acord pentru a evita închiderea guvernamentală

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au anunțat miercuri (28 februarie) că au ajuns la un acord pentru avansarea celor 12 proiecte de...

Arhiepiscopul Teodosie a lipsit de la ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, pe care o conducea Patriarhul Daniel

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o...
Ultima oră
Pe aceeași temă