12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMisiune secretă la Phenian

Misiune secretă la Phenian

Patru ore petrecute în avion în Hawaii, un traiect interminabil în maşină, un dineu coreean cu 12 feluri, o serie de întrevederi cu responsabili siniştri, dezamăgiţi că nu au reuşit o „străpungere“ în relaţiile bilaterale. Toate sunt detalii descrise de directorul serviciilor secrete ale SUA, James R.Clapper, care a relatat despre misiunea sa secretă pentru obţinerea eliberării a doi americani arestaţi de regimul nord-coreean şi condamnaţi la muncă forţată pentru acte ostile – Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller.

Clapper a descris în detaliu la CBS News vizita sa la Phenian, capitala Coreii de Nord, în urmă cu o lună. Potrivit Wall Street Journal, la începutul lunii noiembrie, Phenianul a făcut cunoscut SUA că este pregătit să primească o delegaţie americană condusă de înalţi responsabili pentru a discuta eliberarea lui Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller.

După o reuniune strategică, Casa Albă a decis trimiterea lui Clapper. Plecat din Washington la 4 noiembrie, el a rămas blocat patru ore şi jumătate în Hawaii pentru că avionul său avea o pană.

Ajuns în capitala nord-coreeană, la 7 noiembrie a fost primit de ministrul Securităţii statului, generalul Kim Won Hong, şi apoi îmbarcat cu câţiva însoţitori într-o maşină pentru un traseu „interminabil de 45 minute“. Discuţiile au demarat imediat cu Kim, şi Clapper a precizat că gazdele se aşteptau la un mare progres, „că le voi oferi ceva important, o recunoaştere, un tratat de pace, ceva. Bineînţeles, nu eram acolo pentru aşa ceva şi este puţin spus că au fost dezamăgiţi“.

A urmat o masă într-un restaurant – 12 feluri şi aproape trei ore – în timpul căreia protagoniştii au abordat geopolitica peninsulei coreene şi Clapper a prezentat scrisoarea preşedintelui Barack Obama, în engleză. Scrisoare îl prezenta ca pe un trimis prezidenţial şi califica eventuala eliberare a celor doi americani ca un „gest pozitiv“, dar „nici o scuză“. A doua zi Clapper a spus că a rămas în cameră în timp ce medicul care îl însoţea i-a vizitat pe Bae şi Miller. La miezul zilei, un responsabil l-a anunţat că a fost „retrogradat“ şi nu mai era considerat trimisul lui Obama. Ca urmare, „guvernul nord-coreean nu mai putea să îmi asigure securitatea“. După trei ore, Clapper a fost informat că delegaţia sa are 20 minute pentru a-şi regla afacerile. Conduşi într-un hotel de lux, ei s-au aflat în faţa responsabililor biroului procurorului, în timp ce în sală au fost escortaţi cei doi americani, în ţinută de prizonieri.

Speranţele Phenianului

Bae, 46 de ani, a fost arestat în 2012, autorităţile nord-coreene acuzându-l că foloseşte un grup de tineri pentru a planifica „o lovitură de stat religioasă“. Miller, 23 de ani, a fost acuzat în acest an de conduită dezordonată după ce şi-a rupt viza la sosirea pe aeroportul din Phenian şi a cerut „azil“ în Coreea de Nord într-o tentativă de a intra în interiorul lagărelor de prizonieri, de tristă celebritate din imperiul comunist, pentru a putea scrie despre ele. Eliberarea lor a fost considerată ca un semn că tânărul şi imprevizibilul lider nord-corean, Kim Jong-un, speră într-o schimbare a relaţiilor reci dintre cele două ţări. Misionarul Bae şi „aventurierul“ Miller au fost condamnaţi la muncă forţată pentru acte ostile.

Misteriosul Namkung

Prea puţini oameni ştiu cum sau de ce Phenianul a decis eliberarea celor doi prizonieri americani, actele de clemenţă ale autocratului regim nord-coreean fiind rare. În culise, apare şi un intermediar misterios, care negociază de ani de zile cu acest regim imprevizibil, Kun „Tony“ Namkung. Oferind sfaturi sensibile SUA la înalt nivel, japonezilor sau sud-coreenilor în relaţiile lor cu Phenianul, Namkung, 67 de ani, a jucat un rol ascuns în realizarea eliberării a trei americani – a lui Jeffrey Fowle luna trecută şi apoi recent a misionarului Kenneth Bae şi a „aventurierului“ Matthew Todd Miller. În timpul recentei sale vizite la Phenian, Namkung a exercitat presiuni puternice prin multiplele sale contacte pentru obţinerea eliberării celor trei. În zborul de întoarcere în SUA, Bae şi Miller au fost însoţiţi de Clapper, pe care Barack Obama l-a lăudat pentru succesul unei „misiuni dificile“. Dar, în cursul unui dejun la Seul după vizita la Phenian, Namkung a descris misiunea sa de eliberare a celor trei americani, eforturile sale pentru o „dezgheţare“ în dialogul rece dintre SUA şi Coreea de Nord soldate cu oferta Phenianului adresată Casei Albe de a primi o delegaţie americană. Clapper a zburat apoi spre Phenian pentru obţinerea eliberării prizonierilor americani, purtând o scrisoare din partea lui Obama ce îl desemna ca fiind „trimisul“ preşedintelui.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă