26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialMisiune de pace a premierului nipon

Misiune de pace a premierului nipon

Noul premier japonez, Shinzo Abe, a ales ca destinatie pentru prima sa vizita in strainatate dupa investire capitala Chinei, in incercarea de a relansa relatiile dintre cele doua state, care au ajuns in timpul predecesorului sau, Junichiro Koizumi, la cel mai scazut nivel de la stabilirea legaturilor diplomatice, in 2002.
Primit la Palatul Poporului din piata Tienanmen cu cele mai inalte onoruri militare, incluzand 21 de salve de tun, premierul japonez Shinzo Abe a avut convorbiri cu omologul sau chinez, Wen Jiabao, cu presedintele Hu Jintao si cu presedintele Parlamentului, Wu Bangguo, acestea fiind primele intalniri chino-japoneze la nivel inalt din ultimii cinci ani.
Vizita la Beijing, desi a durat mai putin de 24 de ore, este un semnal puternic ca Japonia doreste o relansare a relatiilor cu cealalta mare putere economica asiatica, in special in contextul amenintarilor nucleare venite din partea Coreii de Nord. „Particip la aceste intalniri la varf cu vointa de a readuce un cer senin asupra viitorului relatiilor noastre”, a declarat Shinzo Abe la plecarea de la Tokyo, angajandu-se sa le explice gazdelor sale „adevaratele intentii” ale japonezilor si sa imprastie „orice neintelegere, daca exista vreuna” (aluzie la nemultumirea Beijingului fata de vizitele fostului premier, Junichiro Koizumi, la un sanctuar nationalist japonez). Se pare ca Shinzo Abe a avut succes. „Cele doua parti au hotarat sa isi amelioreze relatiile privind istoria in fata, privind spre viitor si abordand intr-o maniera adecvata problemele care ar putea afecta relatiile dintre cele doua tari”, se arata in comunicatul comun difuzat la incheierea vizitei in China.
De la Beijing, Shinzo Abe a plecat in Coreea de Sud, un alt partener-cheie in negocierile cu Phenianul. Si oficialii de la Seul au fost nemultumiti de inclinatiile nationaliste ale fostului premier nipon, Junichiro Koizumi.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă