25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMirosurile neplacute produc amintiri mai puternice decat cele placute

Mirosurile neplacute produc amintiri mai puternice decat cele placute

Mirosurile placute, precum cele ale prajiturilor coapte de bunici in copilarie, raman adanc gravate in memoria emotionala, insa cele neplacute, precum cel al pestelui putred, lasa o prima impresie mult mai puternica, spun cercetatorii israelieni citati de Mediafax.

Cercetatorii din Israel spun ca mirosurile neplacute lasa cea mai puternica "prima impresie" – un mecanism de aparare inventat de organism de-a lungul mileniilor de evolutie -, insa si aromele placute isi lasa amprenta asupra creierului. "Am descoperit ca primele asocieri dintre un obiect si o aroma lasa o semnatura distincta in creier", chiar si in cazul adultilor, a explicat Yaara Yeshurun, de la Institutul pentru Stiinte Weizmann din Israel, coordonatoarea acestui studiu, publicat in revista Current Biology.

Aceasta amprenta a mirosului initial lasata in creier este unica pentru fiecare tip de aroma in parte, a adaugat cercetatoarea israeliana. Pentru a testa amintirile asociate cu mirosurile, oamenii de stiinta le-au prezentat voluntarilor un set de obiecte, care au fost apoi asociate, fiecare, cu o aroma si un sunet. Unele dintre arome si sunete erau placute, precum mirosul de para si sunetul de chitara, insa altele erau neplacute, precum mirosul de peste mort si zgomotul facut de un burghiu.

La o saptamana dupa experiment, cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa isi aminteasca obiectele care le-au fost prezentate si au descoperit cu aceasta ocazie ca oamenii tind sa isi aminteasca cel mai bine mirosurile si sunetele neplacute. Ulterior, oamenii de stiinta au efectuat experimente similare in timp ce creierele voluntarilor erau scanate folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI).

In urma acestor experimente, cercetatorii au remarcat ca unele zone din hipocampus si amigdala – doua regiuni din creier – se activeaza atunci cand mirosurile sunt asociate cu obiecte, nu insa si atunci cand acestea sunt asociate cu sunete. Desi considera ca sunt necesare studii suplimentare, oamenii de stiinta israelieni sunt de parere ca aceasta descoperire ar putea conduce la noi metode de imbunatatire a memoriei sau chiar la descoperirea unor tratamente pentru stergerea amintirilor traumatizante din zonele din creier in care acestea sunt stocate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă