16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMircea Sandu e "curat"

Mircea Sandu e „curat”

UEFA l-a acţionat în judecată pe fostul responsabil al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA) Spyros Marangos, ca urmare a acuzaţiilor de corupţie formulate de acesta în privinţa atribuirii Euro 2012.

Scandalul de corupţie care a izbucnit în săptămâna trecută în presa internaţională se anunţă de lungă durată, mai ales după ce forul european de fotbal a depus oficial plângeri împotriva lui Spyros Marangos. UEFA l-a acţionat în judecată pe fostul responsabil al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA) atât în Elveţia, cât şi în  Cipru, acţiunea din Cipru fiindu-i înaintată procurorului general din această ţară. UEFA a explicat că a fost ne­voită să sesizeze justiţia pentru a verifica dacă afirmaţiile lui Marangos au fundament şi „pentru a proteja integritatea şi renumele forului european, care au fost serios afectate de aceste acuzaţii.”

„Nimic, nimănui”

În ciuda reacţiei forului con­tinental, fostul oficial nu a fost impresionat şi şi-a menţinut acuzaţiile de corupţie în cazul Euro-2012, afirmând că va furniza dovezi justiţiei din ţara sa. „Le-am spus celor de la UEFA că nu am încredere în ei pentru a le da probele. Mă tem că afacerea va fi «îngropată», pentru că dovezile mele arată că ei nu sunt de încredere. Voi prezenta dovezile justiţiei cipriote”, a declarat el, într-o conferinţă de presă organizată la Nicosia, precizând că nu va da „nimic nimănui”, dacă va fi acţionat în justiţie în altă ţară.

Românii, afară din scandal

Deşi a declarat că nu vrea să pronunţe nici un nume sau să arate cuiva dovezile pe care el le deţine, Spyros Marangos a precizat pentru ziariştii români că nimic din ceea ce deţine nu-l vizează pe preşedintele FRF, Mircea Sandu. Mai mult, Ma­rangos a ţinut să precizeze că şeful FRF, care a votat, la rândul său, pentru atribuirea organizării Campionatului European de Fotbal 2012, nu are nici o legătură cu acest scandal. „Nu m-am exprimat niciodată la adresa lui Mircea Sandu. Nu am zis nimic de România şi nimic despre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. – preşedintele Federaţiei de Fotbal din Cipru) şi îi salut pe amândoi pentru că sunt oameni deosebiţi! România nu apare în dovezile pe care le am”, a spus Spyros Marangos care a adăugat că acuzaţiile sale vizează Ucraina şi patru oficiali ai UEFA printre care nu se află nici un român.

Speculaţii de şpăgi de 9,15 milioane de euro

De altfel, Marangos a precizat că, în declaraţiile făcute până în prezent în presa internaţională, nu a oferit nici un nume şi nici sume de bani şi că informaţiile apărute în cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau în alte publicaţii în aceste zile re­prezintă „minciuni şi speculaţii”. Suma totală a afacerii, vehiculată în presă, dar negată chiar de oficialul cipriot care a pornit scandalul, este de 9,15 milioane de euro. Potrivit ziarelor din Italia, un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.

Sub lupa DNA, sesizată din oficiu

Cu toate că preşedintele FRF, Mircea Sandu, reprezentantul României în Comitetul Executiv al UEFA, a spus încă din prima clipă că nu are nici un fel de probleme în legătură cu acest caz, iar cipriotul a declarat că nu deţine dovezi contra lui Mircea Sandu, Direcţia Naţională An­ticorupţie a anunţat că, în urma informaţiilor apărute în presa internaţională şi preluate de mass-media din România, s-a sesizat „din oficiu” şi face ve­rificări privind „presupuse fapte de corupţie”. Potrivit specula­ţiilor din mass-media, mita s-ar fi dat printr-un urs de pluş, care probabil va fi expertizat, măcar pentru a se stabili dacă în el încăpeau trei milioane de euro, aşa cum relata presa. Oricum „anumiţii membri ai UEFA” din Ro­mânia (în speţă Mircea Sandu) vor fi citaţi la DNA, pen­tru audieri, vor fi formulate co­mi­sii rogatorii, pentru ca „vo­tanţii” la de­sem­narea gaz­delor pentru Cam­pionatul Euro­pean 2012 să fie interogaţi de auto­ri­tă­ţile judi­ciare din ţara de origine, să fie verificate conturi etc. Activitatea unei comisii rogatorii durează aproximativ un an şi jumătate.  

Cele mai citite

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Țara vecină cu România care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a considerat...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă