4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMircea, la mana lui Sorin

Mircea, la mana lui Sorin

Daca doctorul Oprescu va intra pana la urma in lupta pentru Cotroceni, pas pe care urmeaza sa-l faca mai repede decat se asteapta unii, presedintele Senatului ar putea avea cea mai trista toamna din cariera sa de om politic de pana acum. Participarea "independentului" la competitia pentru sefia statului il poate pune pe liderul social-democrat in situatia ingrata de a alerga din nou dupa alegatori, asa cum a facut-o in anul 2000, in timpul unei vizite electorale, cand a strigat dupa un grup de muncitori rataciti prin curtea unei fabrici: "Nu fugiti! Sunt eu, Mircea Geoana!". De data asta, este posibil sa-l vedem pe candidatul pesedist gonind chiar dupa voturile colegilor din PSD, ii vizez aici cu precadere pe politicienii din Ardeal, care nu au fost niciodata de acord cu candidatura presedintelui lor de partid pentru functia de sef al statului.

 

Pierderea Primariei Generale la alegerile locale de catre Geoana in fata  adversarului Basescu nu poate fi uitata, chiar daca de atunci au trecut mai bine de noua ani. Trecutul perdant si prezentul neconvingator ale prezidentiabilului pesedist nu sunt vazute ca o garantie pentru obtinerea unei victorii,  in conditiile in care un fost cadru de baza al PSD, simpatizat de un electorat satul de prestatia unor politicieni etichetati "prostanaci", decide din nou sa candideze ca independent, de data asta la alegerile organizate in luna noiembrie. Primul care simte pericolul este Mircea Geoana, chiar daca astazi avem doar declaratia de intentie a lui Oprescu de a se lupta pentru fotoliul de la Cotroceni. Cui n-a inteles pana acum ca "independentul" poate opri dezlantuirea electorala a lui Geoana ii aduc aminte de turbulentele prin care a trecut partidul ca urmare a demisiei lui Sorin Oprescu de dinaintea campaniei pentru alegerile din iunie 2008.

 

Eventual, ii reimprospatez memoria cu rezultatul sub asteptari inregistrat de candidatul Cristian Diaconescu la locale, depasit la scor de "dezertorul" Oprescu, infrangere resimtita din plin de tot partidul intr-un moment cand la "varf" se vorbea numai de bine de sansele reprezentantului pesedist. Aceste esecuri au micsorat increderea unor personalitati din partid in sansele pe care le poate avea un politician, fie el si lider absolut, intr-o competitie electorala mult mai grea decat alegerile legislative sau locale. Aici nu este vorba doar de un posibil esec al unui om politic ajuns in fruntea unui partid in momente mai putin placute pentru detinatorii de carnete rosii. In definitiv, Mircea Geoana poate sa iasa din scena si nimeni nu va plange dupa plecarea lui. Nici macar prietenul Marian Vanghelie nu va avea ce sa regrete, chiar daca astazi se declara sustinator convins.

 

In primul rand, trebuie inteles  ca PSD risca sa cada intr-o prapastie in cazul in care va pierde alegerile pe mana unui politician cu o prestatie electorala tarata in zona conflictelor, nicidecum a ideilor. Toate aparitiile lui Geoana sunt pline de atacuri la adresa partenerului din coalitie, acesta nedorind sa tina cont de faptul ca PSD este la fel de vinovat ca si PDL de brambureala economica existenta in tara. Unul ca Sorin Oprescu, in eventualitatea ca isi va depune candidatura, nu-l va acuza pe Geoana pentru greselile comise de premierul Boc sau de Basescu, ci pentru derapajul unei guvernari la care a pus umarul si PSD, partid care n-a suferit transformari de esenta de cand este el presedinte. Spre deosebire de Traian Basescu, doctorul stie mult mai bine ce este inauntrul acestui partid, cum a ajuns Geoana sef peste social-democrati,  din ce motiv elita de la Cluj a fost trecuta pe linie moarta cu aprobare de la "centru" si cu ce il au la mana pe actualul lider unii baroni, care si-au intarit puterea in regimul sau.

 

Prin urmare, este limpede ca drumul spre Cotroceni nu este asa de neted cum viseaza prezidentiabilul Mircea Geoana. Nu neaparat din cauza lui Basescu sau a lui Antonescu, doi dintre adversarii traditionali, ci, mai ales, a fostului lui coleg pe care la "ajutat" impreuna cu Marian Vanghelie si alti oameni de bine din PSD sa devina independent, sperand ca in acest mod nu va mai putea castiga puterea la Bucuresti. S-a inselat. Cum este posibil sa se insele si acum, daca mai crede ca toti pesedistii ii vor fi aproape in campania electorala si, evident, la urne. Nu uitati ca Oprescu mai are prieteni in PSD, cum sunt Octav Cozmanca si Ion Iliescu, inclusiv la nivelul conducerii executive. Luati apoi in calcul electoratul bucurestean, unde pesedistii nu au deloc intrare, lucru demonstrat in toti anii de democratie prin infrangerea tuturor candidatilor proprii prezenti la scrutinele pentru alegerea primarului general.

 

Domnul Geoana se insala daca crede ca pomenile cu mici si carnati facute in Parcul Izvor de Vanghelie pot convinge populatia Capitalei sa-l voteze. Apoi, degeaba se oboseste liderul PSD sa explice la ce sunt bune intalnirile cu alegatorii in fata gratarelor incinse sau promisiunile electorale de a trimite un astronaut roman in spatiu cu americanii. Pana una-alta, Mircea Geoana, care a furat  startul de campanie, la fel ca si Traian Basescu, trebuie sa raspunda daca va demisiona din functia de presedinte al Senatului, asa cum a cerut ieri PDL. Credeti ca o va face?

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...
Ultima oră
Pe aceeași temă