3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Minvest" Deva nu vrea sa cedeze activele "Ariesmin"

„Minvest” Deva nu vrea sa cedeze activele „Ariesmin”

Conducerea Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” Deva refuza sa cedeze administratiei locale din Baia de Aries (judetul Alba) o parte dintre activele exploatarii miniere „Ariesmin”, cu toate ca firma a fost inchisa si in zona nu se mai desfasoara nici o activitate economica. Reclamatia vine din partea primarului orasului, Silviu Marzan.
„Noi am cerut sa ni se dea in folosinta o serie de terenuri si cladiri pentru o perioada de 30 de ani, conform legii minelor. Dupa mai multe drumuri la Deva, ni s-a promis acest lucru. Consilierii locali au adoptat chiar si o hotarare de CL in acest sens”, a spus Marzan. El a adaugat ca acum conducerea „Minvest” i-a spus ca trebuie sa astepte pana cand apare proiectul de inchidere a minelor. „Sunt posibili investitori care doreau sa infiinteze un atelier mecanic si o fierarie, dar activele nefiind in administrarea Primariei, nu am avut ce face. Suntem la cheremul „Minvest””, a mai afirmat edilul.
In prezent, in spatiile fostei exploatari miniere nu se mai produce nimic. Mai mult decat atat, firma care asigura paza activelor si-a retras personalul. „Paza o face, asa cum o face, personalul „Ecomin” Deva”, a mentionat Silviu Marzan. Acesta a lasat sa se inteleaga ca exista interese pentru ca societatea sa ajunga in situatia uzinelor de la Zlatna, unde in prezent nu a mai ramas mare lucru de furat. Cel mai clar exemplu este cel al asa-numitei Uzine Noi din Zlatna, care a fost practic „rasa” in intregime, intai de lichidatori si apoi, dupa ce a ramas fara paza, de cautatorii de fier vechi, care au spart pana si peretii din beton.
De asemenea, primarul din Baia de Aries a spus ca „Minvest” Deva, prin filiala „Ariesmin”, are datorii de aproximativ 17 miliarde lei la bugetul local.

Promisiuni ministeriale

Ministerul Industriilor si Comertului a transmis recent semnale ca o parte dintre exploatarile miniere apartinand de „Minvest” Deva ar putea fi incluse intr-un program de privatizare in baza unor „premise favorabile pe plan international” privind pretul cuprului. Alte exploatari miniere ar putea, in opinia oficialilor ministerului, sa se constituie in societati mixte, impreuna cu investitori privati.
In ceea ce priveste structurile mixte, acestea ar putea fi create prin concesionarea unor perimetre de exploatare si participarea cu activele existente, in timp ce aportul investitorului privat ar trebui sa fie in bani si asigurarea locurilor de munca pentru entitatea juridica nou creata. Cu toate acestea, nimic concret nu s-a produs inca.
Nesiguranta muncitorilor din acest domeniu s-a accentuat, investitiile au scazut, iar disponibilizarile au continuat pana la limita inferioara de functionare a unor unitati miniere, cum este cea de la Rosia Montana, unde concedierea unui numar mic de persoane ar atrage imposibilitatea continuarii productiei si automat inchiderea societatii.

Cele mai citite

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Artificiu birocratic! Cum a reușit FCSB să-l reînscrie pe Daniel Popa în Liga 1 după ce fusese scos din lot

Daniel Popa, atacantul de 29 de ani al FCSB, a fost reintrodus în circuitul echipei pentru partea a doua a sezonului, după ce clubul...
Ultima oră
Pe aceeași temă