1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialMinuni ale culturii musulmane in Dobrogea

Minuni ale culturii musulmane in Dobrogea

» O parte din geamiile din judetul Constanta sunt adevarate opere de arta, unicate arheologice care atrag anual turisti din intreaga lume.

» Dobrogea se mandreste cu lacasuri de cult, unele vechi de cinci secole, precum celebra Esmahan Sultan, o bijuterie a culturii musulmane.

In fiecare an, geamiile si moscheile dobrogene atrag mii de vizitatori, turisti din intreaga lume care au auzit de minunile arhitectonice existente in sud-estul Romaniei si sunt dornici de vizitarea acestora. In mod cu totul surprinzator, strainii sunt adesea mult mai bine informati in legatura cu istoria unor edificii dobrogene, in comparatie cu noi, cei care locuim pe aceste meleaguri si care tratam adesea cu indiferenta bijuteriile din imediata vecinatate. Deunazi, un turist german mi-a povestit exaltat ceea ce a descoperit intr-un scurt periplu prin judet, despre ceea ce a vazut la Mangalia si Babadag si mi-a cerut date suplimentare in legatura cu istoria musulmanilor in Dobrogea. Pe cat a fost posibil, i-am oferit detaliile necesare, dar a trebuit sa recunosc ca eu personal nu facusem vreodata o calatorie asemenea celei efectuate de proaspatul meu amic. Greseala a fost reparata partial, motiv pentru care am realizat cat de indreptatita era starea de reverie care il cuprinsese pe turistul german. Civilizatia musulmana in Dobrogea are o traditie de sapte secole, istoria provinciei noastre fiind imposibil de redat fara a mentiona avantajele aduse de stapanirea otomana sau de efectele produse de aceasta asupra culturii si civilizatiei locale. Dupa ce Dobrogea s-a unit cu Romania mare, in urma razboiului din 1877-1878, pe tarmul estic al Marii Negre au ramas, potrivit izvoarelor vremii, aproape 200.000 de etnici musulmani, turci si tatari. Taram cosmopolit, Dobrogea a ramas si in urmatoarele secole drept un model de pace intre diferite etnii.

Geamiile de langa noi
In 1968, in Dobrogea existau nu mai putin de 196 de geamii. Din pacate, regimul comunist a dus o politica distructiva fata de lacasurile religioase, daramand, deopotriva, moscheile musulmane si bisericile ortodoxe. Au fost distruse multe vestigii deosebite, dar din fericire multe bijuterii ale cultului musulman s-au pastrat, nici chiar comunistii neavand curaj sa demoleze minuni arhitectonice precum Moscheile Carol sau Hunkar. In momentul de fata, in judetele Constanta si Tulcea mai exista 60 de geamii, o parte dintre ele fiind recunoscute ca monumente istorice de o mare valoare. Este vorba despre cele doua mari moschei din orasul Constanta, despre geamiile din Medgidia, Harsova, Babadag, Tulcea sau Amzacea. Cel mai vechi lacas musulman ramas in picioare este Esmahan Sultan, din Mangalia. Geamia poarta numele ctitorului, in fapt, fiica Sultanului Selim II, care a ordonat construirea edificiului in anul 1524. Esmahan Sultan are un stil aparte fata de restul geamiilor din Dobrogea, fiind construita in stil maur si avand o intrare precedata de o veranda acoperita, care ii confera un farmec aparte. Zidurile sale sunt facute din bucati de piatra cioplita pe loc de mesteri pietrari. Pentru legatura dintre bucati nu s-a folosit mortar sau vreo alta compozitie similara, ci scoabe de otel turnate in orificii facute direct in piatra. In curtea geamiei se afla mai multe morminte, printre care si cel al Pasei Mehmet. O alta bijuterie a culturii musulmane este moscheea Gazi Ali Pasa, din Babadag. Aceasta a fost construita in 1610 in centrul orasului, la ordinul conducatorului cu acelasi nume. Localitatea a devenit un centru al vietii musulmane dobrogene in anul 1678, cand pasa de la Silistra decide sa isi mute aici resedinta. In curtea moscheii se afla mausoleul ctitorului sau. Tot la Babadag se afla si mausoleul lui Sari Saltuk Dede, intemeieto-rul orasului (sec. XIII). In curtea de la Gazi Ali Pasa arheologii constanteni au gasit ziduri de cladiri din sec. XI, ceea ce arata ca zona era locuita si inainte de venirea lui Sari Saltak. Despre moscheile din Dobrogea se cunosc ceva mai multe date. Prima dintre ele este Hunkar sau Azize, ctitorita in 1869 de sultanul Abdul Aziz. Ca si in celelalte cazuri, zidurile au o grosime de 85 cm, iar stilul este unul clasic otoman.  Cea mai celebra este insa Moscheea Carol, reconstruita in 1910, dupa modelul unui lacas din Anatolia, pe locul vechii geamii Mahmudie (1823). Marea Moschee este construita intr-un stil egipteano-bizantin, cu insertii arhitectonice romanesti, care o fac unica in Europa. Mihrabul (altarul) este lucrat in stil maur si a fost parte a primei moschei, cea din 1823. Lacasurile sus-mentionate sunt cele mai reprezentative, dar nu trebuie uitat ca Dobrogea este presarata de alte peste 50 de geamii, din care unele sunt vechi de aproape doua secole si au, evident, o mare valoare arheologica.

» Vizita necesara

Frumusetea orasului Constanta poate fi surprinsa cu adevarat doar dintr-un singur loc, si anume din varful minaretului de la moscheea Carol. Asemenea unei calatorii initiatice, trebuie sa urci cele 140 de trepte pentru ca, odata ajuns sus, sa poti contempla orasul de la aproape 50 de metri inaltime. In astfel de momente, batut usor de briza Marii Negre, vizitatorul poate contempla in liniste vechea cetate a Tomisului.

SPECIALISTUL
»  Proiecte de viitor

"Anul acesta exista mai multe proiecte de reabilitare a acestor lacasuri de cult. Se demareaza deja lucrarile la Esmahan Sultan, unde un om de afaceri investeste 570.000 euro pentru refacerea edificiului. In acest caz, am fost ajutati de Ambasada Turciei in Romania. Aici au fost deja obtinute toate avizele necesare. Un alt proiect de anul acesta este construirea a zece minarete in mai multe localitati din judet, cum ar fi Topraisar, Osmancea, Valea Dacilor, Cocarlia etc. La 23 August, autoritatile locale vor construi o geamie pentru credinciosii musulmani, iar noi vom contribui cu minaretul."
Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump, mutată în interior din cauza gerului extrem

Planurile pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au fost modificate pe ultima sută de metri. Din cauza prognozei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă