25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinoritarii, intre receptivitatea si aroganta majoritarilor

Minoritarii, intre receptivitatea si aroganta majoritarilor

In ultima vreme, actionarul minoritar roman simte din plin slabiciunea  economiei SUA: PIB la Q2/2008 sub asteptarile analistilor (1,9% in loc de 2,4%), adancirea somajului, vanzarea caselor peste un alarmant 15,8%; in ciuda sprijinului financiar al guvernului pentru ajutorarea populatiei inrobite de ipoteci, apasam mult pe cuvantul "recesiune" cand vorbim despre economia americana.

Teoretic, aceasta poate aparea mai tarziu, asa cum s-a produs in 2000-2001, prin revizuirea PIB-ului trimestrial. In acelasi timp, nu putem sa neglijam aprecierea monedei romanesti si ca urmare a masurii BNR de a majora dobanda critica de la 10% la 10,25%, recunoscand, totusi, ca avem inca presiuni inflationiste.
Chiar in aceste conditii, orice investitor implicat trebuie sa monitorizeze atent actiunile emitentilor pentru realizarea majorarilor de capital si plata dividendelor, in ciuda faptului ca dupa anul 2007, cand am avut un top la majorarile de capital social, mai ales pentru piata Rasdaq, anul 2008 este un an mult mai sarac mai ales  din cauza scaderilor foarte mari de pret si a dezinteresului investitorului.

Am fost interesat sa verific in ultimele 10 zile, la mai multe societati, cum  functioneaza relatia dintre investitor si emitent in cazul majorarilor de capital. Am urmarit Biofarm Bucuresti (BIO), Macofil Targu Jiu (MACO) si COMCM Constanta (CMCM). Pentru acordarea dividendelor am ales SCT Bucuresti (SCTB). Voi descrie mai intai, succint, etapele derulate de un emitent pentru realizarea unei majorari de capital social dupa incheierea subscrierii:
1) Hotararea AGA sau CA privind finalizarea subscrierii; 2) Solicitarea la Registrul Comertului si implicit publicarea in Monitorul Oficial a modificarii capitalului social; 3) Eliberarea certificatului de autorizare de la CNVM; 4) Comunicarea si operarea in evidentele Depozitarului Central; 5) Suspendare pentru introducerea actiunilor in piata. Dupa Legea 31/1991, toate acestea au ca termen maxim 6 luni, insa, daca emitentul doreste, poate reduce perioada la 2-3 luni cu totul.

Dupa 10 zile de telefoane, mesaje, faxuri si cat mai multe insistente am constatat ca: sunt emitenti care se straduiesc sa urgenteze si sa rezolve greutatile generate de birocratia Registrului Comertului (ex. dna Mihaela Constantinescu de la Biofarm, actiuni introduse deja in piata); altii declanseaza actiunea dar, lovindu-se de  obstacole la nivelul serviciilor locale ale Monitorului Oficial, intarzie finalizarea cu cel putin 1-2 luni (ex. directorul Gabriel Udrescu, de la Macofil, trimite pe 6 iunie 2008 solicitarea la Registrul Comertului Tg. Jiu si dintr-o "eroare electronica" de cca 2 luni a Monitorului Oficial, solicitarea functionarilor de la Tg. Jiu nu a ajuns la Bucuresti pentru a fi publicata in Monitorul Oficial); sunt emitenti care nu se grabesc, din diverse motive, si asteapta cererile actionarilor pentru a urgenta aceasta activitate (ex. dir. ec. Maricica Duma, de la COMCM, care a estimat ca pe 07.08 va trimite in sfarsit solicitarea la Registrul Comertului, iar dupa cca 3 saptamani se va putea incheia toata operatiunea). Actiunile s-au suspendat de pe  15 mai, dupa o tranzactionare cu "cantec" in amalgamul de splitari, actiuni gratuite si subscrieri pus la bataie de emitent.   

Am lasat la urma atitudinea de desconsiderare a dlui Mihai Padure, responsabil, chipurile, de relatia cu actionariatul SCTB, care, fiind intrebat despre modul si perioada de distribuire a dividendelor pe anul 2007, mi-a raspuns pe  un ton arogant ca nu este obligat sa stea de vorba cu orice actionar si ca, dupa lege, termenul limita este de 6 luni. Exista si majoritari care "trateaza pe toti actionarii in mod egal", cum declara presedintele Grupului Banca Transilvania, Horia Ciorcila, foarte receptiv si prompt la solicitari (raspunsul integral il veti gasi la www.bursier.ro/traian).  
In aceasta saptamana am ales graficul actiunii BIO, comparativ cu evolutia indicelui american Dow Jones. M-am oprit la acest sector nu numai pentru ca este recomandat de analistii bancheri, dar mai ales pentru ca momentul actual constituie o buna oportunitate pentru o investitie pe termen mediu, asa cum au fost si TLV sau TGN la atingerea unor minime locale conjugate cu evenimente fundamentale puternice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă