21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrul spaniol al muncii si problemelor sociale: Tabara de imigranti romani din...

Ministrul spaniol al muncii si problemelor sociale: Tabara de imigranti romani din La Herrera „nu este ilegala”

Tabara de imigranti din zona apeductului Tajo-Segura din localitatea spaniola La Herrera (Albacete) "nu este ilegala" si sunt garantate "sanatatea si securitatea in imprejurimi", a afirmat vineri ministrul spaniol al muncii si problemelor sociale, Jesus Caldera, potrivit caruia lucratorii romani din tabara "asteapta culesul usturoiului" – informeaza cotidianul spaniol El Mundo, consultat de Rompres.

Intr-o conferinta de presa, Jesus Caldera a promis un "efort special pentru a controla legalitatea contractarii" acestor persoane si pentru a impulsiona, "in cazul in care aceasta nu va fi obligatia angajatorilor, acordarea unei locuinte adecvate" pentru acest tip de lucratori sezonieri.

Ministrul a explicat ca, potrivit delegatului guvernului de la Madrid, asezarea nu este ilegala si sunt garantate sanatatea si securitatea in imprejurimi. In plus, el a precizat ca acestia sunt cetateni comunitari si, prin urmare, au deplina libertate de miscare. De aceea, ministrul spaniol a recomandat ca aceasta situatie sa fie "judecata cum se cuvine".

Lucratorii romani "asteapta o campanie de cules de usturoi", a spus ministrul spaniol al muncii, care a avertizat ca "administratia va veghea cu multa grija pentru ca sa nu existe nicio ilegalitate in modul de angajare a acestor lucratori" si pentru "a li se aplica legile care le protejeaza drepturile".

"Vom proceda la o supraveghere speciala, pentru ca aceste persoane sa primeasca un contract legal", a subliniat ministrul spaniol Jesus Caldera.

La randul sau, Ministerul Mediului Inconjurator, prin Confederatia Hidrografica a raului Tajo (CHT), urmareste calitatea apei din Apeductul Tajo-Segura. Potrivit acestui minister, asezarea de lucratori temporari nu influenteaza calitatea apei pe care o primesc utilizatorii.

Zona va fi supravegheata, totusi, in mod permanent, iar cei asezati acolo vor fi informati in legatura cu dispozitiile legale care interzic folosirea apei sau a infrastructurii apeductului, precum si in privinta riscurilor pe care pe presupun practicile neautorizate.

Interventia ministrului muncii si problemelor sociale survine dupa ce primarul localitatii La Herrera, Pablo Escobar, citat de cotidianul spaniol ABC, a declarat ca lucratorii de la serviciul de curatenie nu pot face fata "avalansei"' de gunoaie lasate de romanii din tabara, care "fac baie si isi spala vasele si rufele" in apa care alimenteaza localitatea.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă