9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiţiei, Raluca Prună: MCV şi-a atins limita

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: MCV şi-a atins limita

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat luni seară că, din punctul său de vedere, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi-a atins limita, punctând că România are capacitatea la nivel instituţional şi legislativ de a monitoriza în continuare ceea ce intra sub incidenţa MCV-ului. 

"MCV a contribuit în mod decisiv la reformarea sistemului judiciar şi la consolidarea acestuia. În măsura în care au trecut 10 ani de când mecanismul acesta a fost instituit printr-o decizie a Comisiei, cred că ar fi oportun ca măcar un orizont de timp, (…), deci un orizont în care să ştim că acest mecanism se va ridica, cred că un asemenea orizont este necesar. (…) Cred că orice fel de mecanism de tipul acesta îşi atinge la un moment dat limita şi MCV-ul, din punctul meu de vedere, şi-a atins limita şi mai cu seamă şi-a atins limita în condiţiile în care societatea românească a arătat că este matură şi poate internaliza anumite procese", a spus Prună, la Realitatea TV, potrivit Agerpres. 

Aceasta a arătat că România are, la nivel instituţional şi legislativ, mecanismele prin care poate monitoriza ceea ce vizează acum MCV-ul. "Avem la nivel instituţional şi legislativ în România mecanismele prin care ne putem asigura că ceea ce monitorizează MCV-ul va putea fi monitorizat în continuare nu de către Comisia Europeană şi experţii ei, ci de către societatea românească", a afirmat ministrul Justiţiei. 

Unul dintre aceste mecanisme este strategia naţională anticorupţie, consideră ministrul. 
"Strategia naţională anticorupţie este un asemenea mecanism prin care, dacă ştim să o aplicăm, vom avea măsuri şi plase de siguranţă care sunt absolut echivalente MCV", a mai afirmat Raluca Prună. 

Ministrul Justiţiei a mai spus că justiţia din România funcţionează bine şi ar funcţiona foarte bine dacă sistemul nu ar fi încă subfinanţat. "Eu cred că sistemul judiciar sau justiţia din România, într-un sens mai larg, funcţionează astăzi bine (…). Mi se pare că în toţi aceşti 10 ani de când suntem membri în Uniunea Europeană magistratura a făcut (…) un progres incredibil. Cred că avem astăzi o magistratură independentă, cred că avem judecători care sunt independenţi, avem procurori care, iată, vedem după cauzele pe care le administrează că nu se tem să instrumenteze aceste cauze, avem deci o maşinărie care rulează foarte bine. Ceea ce însă ne lipseşte este, cred, o anumită încredere în sistemul de justiţie şi cred că sistemul de justiţie este încă subfinanţat. Şi pentru acest motiv spun că el nu funcţionează foarte bine", a declarat Raluca Prună. 

În opinia sa, o altă problemă cu care se confruntă sistemul este reprezentată de numărul foarte mare de dosare pe care trebuie să le soluţioneze magistraţii. "Realitatea este că sistemul judiciar este sufocat de milioane de dosare care se află pe masa judecătorilor, de milioane de dosare pe care procurorii trebuie să le instrumenteze. Sigur că România aici nu face niciun fel de excepţie, sunt alte state membre în care lucrurile se întâmplă la fel, însă una peste alta, calitatea actului de justiţie, din punctul de vedere a ce este magistratul astăzi în România, cred că este o calitate bună", a mai spus ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus că sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere. 

"Avem şi un sistem naţional de probaţiune care este într-o situaţie încă şi mai gravă decât a penitenciarelor, pentru că avem persoane care, ca efect al noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală mai ales, în loc să meargă în penitenciar sunt sub supravegherea unui consilier de probaţiune. (…) Cu 355 de consilieri la nivelul întregii ţări avem 40.000 de persoane sub supraveghere, ceea ce este şi neserios şi aruncă în aer ideea însăşi de probaţiune. Şi aici, ca şi în materie de penitenciare, este o prioritate a mea să încerc să redresez cât pot lucrurile, cu menţiunea care nu e foarte populară că bugetul nu permite nici construirea de penitenciare ca să acoperim de pe un an pe altul deficitul de 9.500 de locuri", a mai declarat Raluca Prună. 

Referitor la condiţiile din penitenciare, ministrul a precizat că România riscă să plătească anual aproximativ 80 de milioane de euro dacă nu ia măsuri concrete de îmbunătăţire, aşa cum s-a angajat în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

"Am prezentat un memorandum în Guvern acum două luni în care am spus exact acest lucru, că (…) riscăm o decizie pilot a Curţii Europene astfel cum a fost pronunţată împotriva Italiei, care plăteşte 78 de milioane pe an deţinuţilor, e o sumă de opt euro pe zi pentru fiecare deţinut pentru fiecare zi de detenţie (…). Din calculele pe care le-am făcut, da, riscăm ca dacă nimic nu este făcut, să plătim 80 de milioane de euro pe an. Însă de aceea am cerut îngăduinţă Curţii Europene şi am trecut acest memorandum şi ne-am obligat ca stat (…) să trimitem la Curte măsuri efective (…) pentru care avem buget fie prevăzut, fie îl vom prevedea, pentru că altfel nu se poate, astfel încât să convingem Curtea să nu pronunţe o asemenea hotărâre pilot", a mai explicat ministrul Justiţiei.

Cele mai citite

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Victoria lui Trump este un apel final pentru progresiștii din Europa

Progresiștii din Europa se confruntă cu un moment decisiv: fie iau măsuri imediate și semnificative pentru a se implica în sprijinirea celor 12 milioane...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă