Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) susţine că are soluţii pentru punerea sub control a braconajului piscicol din Deltă. Cornelia Benea, director executiv la ARBDD, a declarat că după ce a preluat de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură administrarea resurselor piscicole din Deltă a impus pescarilor reguli stricte în privinţa raportării capturilor.
„Ei sunt obligaţi să transmită la ARBDD cantităţile de peşte prins, lună de lună, iar dacă la finele anului constatăm că nu au realizat cel puţin 75 la sută din cota de captură repartizată, pescarul nu va mai primi autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii anul următor. Acum suntem în curs de constituire a unei baze de date privind monitorizarea capturilor de peşte pe teritoriul rezervaţiei. Informaţiile pe care le avem arată că fiecare pescar ar trebui să prindă anul acesta aproximativ două tone şi jumătate de peşte. Cine nu va realiza acest barem nu va mai pescui anul viitor pentru că îi vom retrage autorizaţiile de pescuit şi de mediu”, a declarat aceasta.
Borbely, neîncrezător
Afirmaţiile directorului Benea sunt în contradicţie cu estimările ministrului Laszlo Borbely. La începutul acestei luni, ministrul Mediului i-a dat un ultimatum guvernatorului ARBDD, Grigore Baboianu privind gestionarea resurselor pis-
cicole din Deltă. Borbely estima că „anul acesta nu se vor înregistra oficial în evidenţele contabile din Deltă mai mult de 1.500 tone de peşte, faţă de aproape 2.400 cât reprezintă cota de captură pe teritoriul rezervaţiei”. Borbely mai spunea că şi-a bazat estimarea pe cantitatea de peşte contabilizată până la această dată de ARBDD şi pe capturile înregistrate anul trecut, care au fost sub 1.500 de tone.
Şefii ARBDD mai spun că pentru a face ordine în pescăriile din Deltă mai trebuie luate şi alte măsuri. „Aşteptăm o decizie a Guvernului privind reorganizarea activităţii de combatere a braconajului piscicol şi să primim noi, în calitate de administrator al resursei, toată competenţa care acum se împarte la şase instituţii din ministerele Internelor şi Mediului. De asemenea, Ministerul Finanţelor ar trebui să instituie un regim mai strict al actelor fiscale care vizează capturile de peşte şi comercializarea”, a mai declarat Cornelia Benea.
Igaş, neînduplecat
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a întâlnit de mai multe ori cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi cu structurile din subordinea acestuia responsabile cu combaterea braconajului piscicol în Deltă pentru a-i convinge să cedeze aceste responsabilităţi în favoarea ARBDD şi a Gărzii de Mediu. Igaş refuză să desfiinţeze Poliţia Deltei şi să modifice excepţiile din actele normative referitoare la combaterea braconajului, ce implică Poliţia de Frontieră şi cea a Transporturilor, precum şi Jandarmeria. În aceste structuri ale Internelor din Deltă lucrează peste 1.000 de salariaţi plătiţi de la buget, care ar trebui să monitorizeze activitatea a 1.500 de pescari profesionişti şi a sutelor de braconieri despre care există informaţii că ar activa pe teritoriul rezervaţiei. Eficienţa acestor bugetari de la Interne este pe dos. Deşi în ultimii ani forţele poliţieneşti implicate în combaterea braconajului din Deltă s-au înmulţit, braconajul s-a amplificat, iar cercetătorii Institutului Delta Dunării spun că aproximativ două treimi din peştele capturat în Deltă se comercializează pe piaţa neagră.