13.6 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialMinistrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat o listă cu formatorii de...

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat o listă cu formatorii de opinie care au chemat populația la mitingul din Piața Victoriei. Cum au reacționat jurnaliștii

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat joi o listă a formatorilor de opinie care au chemat populația să vină să protesteze la Piața Victoriei, în seara zilei de miercuri.

“Ieri, acțiunile de protest au fost promovate mai ales pe rețelele de socializare, mai ales pe pagina Corupția Ucide. Am remarcat implicarea unor formatori de opinie, Mircea Marian, Lucian Mîndruță, Ovidiu Vanghele, Emilia Șercan, Andrei Gheorghe”, a anunțat Carmen Dan într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

Pe de altă parte, ministrul Carmen Dan a susținut că “ne-am confruntat cu cazuri în care au fost publicate numerele de telefon ale miniștrilor, informații protejate” și a spus că ea însăși ar fi avut telefonul mobil blocat, din acest motiv.

Mircea Marian a răspuns imediat acuzației lansate de ministrul Carmen Dan:

“Un nene de 49 de ani, căsătorit, supraponderal, care circulă cu tramvaiul 32, e în fruntea instigatorilor care au scos 300.000 de oameni în stradă? Nu e un semn de mare inteligență să spui așa ceva. Oamenii aceia au ieșit în stradă pentru că vor un stat de drept, pentru că au idealuri, pentru că s-au săturat să fie furați, nu pentru că le-a spus cineva. Dar, oricum, îi mulțumesc doamnei secretare pentru că m-a făcut vedetă”, ne-a declarat Mircea Marian, senior editor la ziarul România Liberă.


Citește și: Carmen Dan, ministru de Interne: SRI a transmis către MAI informații care se știau deja

“Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, a declarat ministrul Carmen Dan.


Jurnalistul Lucian Mîndruță a reacționat, pe Facebook, în urma declarației ministrului de Interne, Carmen Dan.

“Doamna ministru de interne confunda relatarile de presa (da, exista presa si de facebook) cu participarea la un miting. O provoc sa-mi arate inregistrari cu mine scandand. Sau postari care cheama in mod direct la protest. Ce fac eu se numeste presa. Relatez ce cred, ce se intampla, ce spun oamenii. Presa. Ca unii nu mai vor sa fie libera e altceva”, a subliniat Lucian Mîndruță.

Jurnalista Emilia Șercan îi cere ministrului Carmen Dan să prezinte “explicații publice” asupra listei cu nume de jurnaliști pe care i-a incriminat în declarația ei de presă:

“Includerea mea si a lui Ovidiu Vanghele de catre doamna ministru Carmen Dan pe lista celor care au promovat protestele mi se pare o forma de intimidare si chiar presiune. Eu si Ovidiu Vanghele suntem jurnalistii de investigatie care am scris despre Gabriel Oprea si Petre Toba, ultimii doi ministri de Interne, dar si despre mai multe institutii din cadrul sau din subordinea Ministerului de Interne. Personal, am doua procese in desfasurare cu Ministerul de Interne si Academia de Politie, iar includerea mea pe acea lista o percep, cu atat mai mult, ca o forma de presiune publica. Ii cer public doamnei ministru Carmen Dan atat explicatii, cat si scuze pentru aceasta forma de intimidare a presei”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

La rândul lui, jurnalistul Ovidiu Vanghele răspunde prin publicarea pe Internet a unei chemări la protestul care se organizează, joi seară, în centrul Bucureștiului:

“În calitate de “formator de opinie” sau de “personalitate” (insist pe ghilimele!), va rog din nou, din suflet va rog, sa veniti diseara la Guvern, cat mai multi. Sa vada ca nu ne lasam calcati in picioare si furati ca-n Evul Mediu. Cu atat mai putin de astia, care nu leaga doua vorbe nici cu o sfoara. În calitate de jurnalist, pot sa-nteleg ca MAI stie ca ieri am dat niste zeci/sute de telefoane pentru ca mesajul ca e groasa sa ajunga la influencerii aia BIG si, prin ei, la publicul lor, pentru a-i chema si pe ei langa noi in Piata. Iar asta, desi nu ma surprinde, ma cam enerveaza! Ascultati infractorii, nu pe mine. Pierdeti timpu’ pe banii mei. În calitate de cetatean, ma consult cu prietenii juristi sa vad daca am temei legal sa-i produc ministrului de Interne niste consecinte juridice. S-o dau in judecata, adica, pe-ntelesu’ dansei. Înca ceva, in calitate de om care a mai citit una-alta despre manipulare: slab, doamna ministru, slab! Alaturarea aia a tuturor cu publicarea de adrese si numere de telefon, insinuarea ca “am instigat”, ciorba jurnalisti-politicieni, toate astea sint vechi, doamnă”, scrie Ovidiu Vanghele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă