19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrul Culturii considera ca a reformat cat a putut

Ministrul Culturii considera ca a reformat cat a putut

Pana la urma tot raul spre bine… Daca nu se ivea spectrul anticipatelor, foarte multe proiecte de lege, de hotarari de guvern si de ordonante de urgenta elaborate de Ministerul Culturii nu ar fi intrat in dezbaterea sedintelor de guvern si nici nu ar fi fost aprobate. Uneori treceau saptamani pana cand un proiect de lege era discutat, acum s-au discutat si s-au vizat si cate cinci pe sedinta. Astfel, in sedintele din 12 si 14 iulie au fost avizate proiectul de OUG pentru modificarea Legii 8/'96 privind drepturile de autor si drepturile conexe, proiectul de OUG privind completarea Legii 182/2000 cu privire la protejarea patrimoniului cultural national mobil, proiectul de lege privind modificarea Legii muzeelor si colectiilor publice nr. 311/2003, alt proiect de lege cu referire la modificarea si completarea Legii 422/2001 pentru protejarea monumentelor istorice.
De asemenea, a fost luata in discutie pentru modificarea OUG 43/2000 legata de protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice drept zone de interes national. Poate cele mai importante proiecte de lege dezbatute in aceeasi perioada scurta de timp sunt cele privind Legea cinematografiei, ordonanta privind managementul institutiilor de cultura, proiectul de lege cu privire la libertatea religioasa si regimul general al cultelor si nu in ultimul rand proiectul de lege privind monumentele de for public. Despre acesta din urma, dna Mona Musca a spus ca din pacate a fost avizat de Guvern dupa ce monumentul eroilor revolutiei din Piata Revolutiei fusese instalat, si, completam noi, nu mai poate fi dat jos.
Conferinta de presa a beneficiat de participarea celor trei secretari de stat, Ioan Onisei, Virgil Nitulescu si Adrian Lemeni, ministrul pentru culte. Au mai fost prezenti dna Delia Mucica, secretar general al Guvernului, si dl Sergiu Nistor, responsabil pentru proiectul Sibiu, capitala culturala europeana 2007. Despre proiectul de lege privind cultele dl Lemeni a precizat ca a fost semnat de toate cultele, mai putin biserica greco-catolica – fiindca nu exista nici o prevedere referitoare la retrocedarea bunurilor apartinand acestei biserici – si astfel pentru prima oara nici un cult nu va mai fi socotit religie de stat.
De asemenea, tot pentru prima data prin reforma managementului cultural un anumit proiect managerial nu se va mai adjudeca intr-un mod aleatoriu, ci numai dupa ce vor fi analizate si evaluate exact clauzele din contract. De acum inainte nici un manager nu va mai prelua o institutie pe termen nelimitat. In general, Ministerul Culturii nu mai vrea sa fie privit ca un organism urias unde se topesc fonduri si a carui activitate e inecata intr-un nor gros de ceata. Cuvantul de ordine este transparenta. Modul de actiune: externalizarea proiectelor.
Prin crearea Fondului National de Cultura cele mai multe proiecte nu vor mai fi judecate de birocrati de la minister, ci de oameni de specialitate din afara ministerului. La intrebarea noastra legata de constituirea comisiei pentru subventia de carte si de reviste, precum si a celei care se va ocupa de achizitii, dl Ioan Onisei, care are in subordine cultura scrisa, ne-a precizat: „Comisia isi va intra in atributii saptamana viitoare in conditiile stipulate in regimul de activitate al FNC”. Totusi sa nu uitam ca am trecut de jumatatea anului si riscam sa repetam experienta din 2004 cand banii au fost distribuiti abia in toamna si editurile nu au mai putut sa faca aproape nimic.
Ceea ce regreta cel mai mult dna Mona Musca este faptul ca a cazut proiectul de lege privind crearea directiilor regionale pentru conservarea patrimoniului, care ar fi putut accesa mai repede fonduri europene. La inceputul anului, ziarul nostru a intrebat-o pe dna ministru ce are de gand sa faca pentru imbunatatirea legii sponsorizarii, a combaterii afacerilor cu falsuri, a schimbarii organigramei de la minister. Organigrama a fost intrucatva refacuta, in schimb celelalte deziderate raman in asteptare. Intr-un viitor care, dupa cum stim, este incert pentru actualul Guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă