25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrul Comunicatiilor, sub urmarire penala

Ministrul Comunicatiilor, sub urmarire penala

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a fost informat de catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi, ca, prin rezolutia din 27 aprilie 2007, a DIICOT, s-a inceput urmarirea penala fata de ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat transmis, vineri, ROMPRES.
'Pentru exercitarea atributiilor prevazute de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, presedintele interimar al Romaniei a solicitat procurorului general ca, in cazul in care, in desfasurarea urmaririi penale apar elemente noi asupra activitatii infractionale sa fie informat', mai precizeaza sursa citata.
Si primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a fost informat cu privire la aceasta situatie.
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a trimis, la inceputul lunii decembrie 2006, o sesizare Administratiei Prezidentiale in care solicita inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy si a fostului ministru al Economiei si Comertului Codrut Seres.
Cei doi sunt suspectati ca ar fi implicati in presupusa retea de spionaj condusa de bulgarul Stamen Stantchev.
Procurorii DIICOT sustin ca Stantchev a pus la punct o retea formata din functionari romani si consultanti ai firmei Credit Suisse First Boston (CSFB), prin care obtinea informatii economice secrete, pe care le furniza unor companii straine ce doreau sa participe la privatizarea unor companii din subordinea Ministerului Economiei si Ministerului Comunicatiilor.
Potrivit procurorilor, activitatea retelei conduse de Stamen Stantchev ar fi afectat grav securitatea Romaniei, deoarece a perturbat mediul de afaceri si obiective strategice economice nationale.

In acest caz au fost puse sub urmarire penala opt persoane.
Potrivit documentelor intocmite de procurori, ministrul Nagy i-ar fi avertizat pe membrii retelei de spionaj de faptul ca le sunt interceptate telefoanele de catre serviciile secrete. De asemenea, le-ar fi transmis informatii si documente prin consilierul sau Mihai Donciu.
Presedintele suspendat Traian Basescu a trimis in luna martie fostului ministrul al Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Zsolt Nagy. Decizia a avut la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General de pe langa ICCJ pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre Zsolt Nagy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă