13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialMinistrul canadian al Comerţului spune că va colabora cu România în problema...

Ministrul canadian al Comerţului spune că va colabora cu România în problema vizelor

Ministrul canadian al Comerţului, Ed Fast, susţine că Guvernul de la Ottawa va colabora cu România pentru depăşirea disensiunilor privind vizele impuse cetăţenilor.

Declaraţia oficialului vine după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că Parlamentul de la Bucureşti nu va ratifica acordul de liber-schimb UE-Canada dacă nu sunt eliminate vizele.

“Acordăm o mare importanţă relaţiilor cu ţări precum România şi Bulgaria şi suntem încrezători că putem soluţiona situaţia pe termen scurt sau mediu”, a declarat Ed Fast, ministrul canadian responsabil de Comerţul Internaţional, conform site-ului LaPresse.ca, citat de Mediafax.

Ottawa a impus vize cetăţenilor din trei ţări europene “din cauza afluxului brusc de refugiaţi”, a amintit Fast, referindu-se la Cehia, România şi Bulgaria. Însă vizele impuse cetăţenilor cehi au fost eliminate săptămâna trecută.

Ed Fast mai spus subliniat că există discuţii cu România şi Bulgaria, insistând că problema vizelor este “diferită” de cea a negocierilor privind acordul de liber-schimb.

“Colaborăm îndeaproape atât cu Bulgaria, cât şi cu România pentru a vedea cum vom putea rezolva această problemă şi cu aceste două ţări. Sunt convins că vom face progrese pe aceste două fronturi”, a subliniat oficialul canadian.

“Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară”, a declarat ministrul Corlăţean pentru Mediafax.

Guvernul canadian a decis în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numărului considerat “excesiv” de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, majoritatea romi, care denunţau discriminări. Parlamentul European a votat, pe 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeni, inclusiv pentru români.

Cele mai citite

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...

Refugiații din Ucraina vor fi sprijiniți să se angajeze în România

Refugiații din Ucraina vor fi sprijiniți să se angajeze în România sau să-și deschidă o afacere în România, anunță un comunicat de presă transmis...

Sunt acuzat de ”Agenția Națională de Securitate”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, susține că este acuzat de Agenția Națională de Securitate (ANI) și anunță intenția de a-i da în...
Ultima oră
Pe aceeași temă